Planuję kupić buldoga francuskiego i chciałbym wiedzieć, na co się szykować jeśli chodzi o długość życia. W internecie dużo sprzecznych informacji, jedni piszą że ledwo 8–10 lat, inni że można do 12 dożyć. Macie może swoje doświadczenia? Chciałbym wiedzieć ile lat praktycznie może pociągnąć ten rasowy psiak :) Co wpływa na to ile będą żyć, jak o nie dbać żeby dożyć fajnego wieku
Jak długo zazwyczaj żyje buldog francuski?
Fajna sprawa z tym pytaniem
Dodatkowo ważna jest dieta bogata w kwasy omega-3, magnez i witaminy. Warto konsultować się z behawiorystą żeby pies miał mniej stresu.
Długość życia może zależeć od indywidualnych predyspozycji każdego psa.
podbijam temat bo tez nie wiem :)
Buldog to nie długowieczny gatunek, liczyłbym na 8–10 lat.
Według weterynarzy średnia to 10–12 lat, o ile unikasz nadwagi i dbasz o regularne badania serca. Mój psiak miał kilka problemów z dysplazją stawu biodrowego, więc warto zwrócić uwagę na genetykę hodowcy i kontrolne USG stawów.
Chyba czytałem gdzieś, że do 10 lat ale nie jestem pewien.
ja bym nie zaryzykował bez dobrego hodowcy
Kluczowe są choroby serca i oddychanie – ta rasa uskarża się na problemy z płucami. Warto robić EKG co roku i utrzymać psa w odpowiedniej wadze.
też się nad tym zastanawiam, zanim biorę buldozka
u mnie było tak koło 11 lat i gdzieś tam jeszcze by poużywał jakby nie choroby.
Również sugerowałbym sprawdzenie opinii kilku hodowców zanim kupisz szczeniaka.
Pamiętaj też o klimacie – w upalne dni buldog francuski może mieć ciężko, a przegrzewanie skraca życie. Odkąd mam klimę w domu, widzę poprawę jego aktywności.
Ja miałam Suzi, żyła 9 lat i to była najfajniejsza suczka na świecie :)
Mój pies padł koło 8 lat bo miał wodogłowie… niby rzadka przypadłość ale warto sprawdzić hodowlę.
Mój Max żył prawie 13 lat! Warunki rewelacyjne, dobra karma, ruch codziennie. Ale miałem szczęście.
Wydaje mi się, że to jakieś 10 lat max.
Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem że zależy od warunków i genów.