Zastanawiam się ile tak naprawdę działa wszywka esperal 😕 Słyszałem różne opinie – ktoś mówi, że rok, ktoś, że tylko kilka miesięcy. Zależy to od dawki? A może od organizmu? Planuję zabieg i chcę wiedzieć, czy to w ogóle ma sens. Proszę o realne doświadczenia, czy efekt utrzymuje się na stałe, czy mija po jakimś czasie.
Jak długo trzyma efekt wszywka esperal?
Zastanawiam się dokładnie nad tym sam.
Ja bym liczył na pół roku, max rok.
Moje doświadczenie z kliniki: dawka 500 mg, rozłożona w maczugowatej tabletce, utrzymywała efekt około 11 miesięcy. Później postanowiłem nie przedłużać, bo i tak brałem psychoterapię.
Może to też zależy od stylu życia i wątroby? Nie wiem.
Podbijam, bo sam niewiele wiem.
Chyba słyszałem, że to około roku, ale nie jestem pewny.
Trudno powiedzieć, bo słyszy się różne rzeczy, każdy przypadek jest inny.
Wszywkę zrobiłem na wiosnę i po 11 miesiącach lekarz stwierdził, że już schodzi.
Sam robiłem wszywkę po 15 latach picia, na początku czułem moc, potem organizm chyba się przyzwyczaił po 9 msc.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ktoś mi mówił o 6 miesiącach.
Mi starczyło jakieś 9 miesięcy efektywnie.
Moja kumpela miała implant dwa lata temu, u niej trzymało bliżej pół roku, a potem chciała jeszcze raz.
Też miałem wszywkę, trzymało mi ok 10 mies.
Z tego co wiem, wszywka z esperalu zależy od dawki – zazwyczaj robią to tak, żeby utrzymywało się ok. pół roku. Ale obkurczanie i stopniowe uwalnianie może trwać nawet do roku. Ważne, że potem i tak trzeba pracować nad psychiką.
U mnie działało jakieś 9 miesięcy, potem lekarz powiedział, że już warto zrobić badanie krwi i ewentualnie ponowną dawkę. Najlepiej monitorować poziom disulfiramu w organizmie, to decyduje o ochronie.
Na forach medycznych piszą, że esperal uwalnia substancję czynną przez ok. 6–12 miesięcy. Po tym okresie blizna w wątrobie jest przeważnie już rozpuszczona, ale jeśli chcesz wsparcie psychiczne, warto iść na terapię. Sam esperal to tylko jeden element.
Z doświadczenia: pół roku pewnie jest ok.
Byłem w dwóch klinikach, raz wszyli mi mniejszą dawkę i było ok 6 mies., przy kolejnej dałem radę z 12.
Esperal to disulfiram, działa do momentu, gdy jest obecny w tkankach. Średnio mówi się o 6–8 miesiącach, ale są przypadki do 12. Potem rozkłada się i nie ma związku z reakcją na alkohol.