Zastanawiam się ile trwa cały proces rekrutacji do policji. Słyszałem różne opinie, niektórzy mówią że kilka miesięcy, inni że ponad rok. Próbowałem znaleźć info w necie, ale są sprzeczne dane. Czy ktoś niedawno przechodził to i może podzielić się ramami czasowymi? Jak długo czeka się na kolejny etap po testach sprawnościowych i psychotestach? I ile trwa szkolenie podstawowe? Będę wdzięczny za realne terminy :)
Jak długo trwa rekrutacja do policji?
W moim przypadku największe opóźnienie było przy badaniach psychiatrycznych, czekałem jakieś 2 miesiące.
Też się zastanawiam nad tym, podbijam.
Z tego co słyszałem to zależy od regionu i komendy, u niektórych idzie szybciej.
Polecam zacząć ogarniać papiery jak najszybciej, bo to często jest wąskie gardło.
Podbijam temat, bo też chciałem startować.
Chyba to też zależy czy ktoś ma jakieś odwołania medyczne czy to może opóźnić.
Warto pamiętać, że po szkoleniu podstawowym jest jeszcze adaptacja w jednostce i to też liczy się do końca rekrutacji w praktyce.
Standardowo po złożeniu dokumentów terminy na sprawdzian fizyczny ustalają z tygodniowym wyprzedzeniem, potem psychotesty są co kilka tygodni.
Jak ja robiłem to psychotesty mi przedłużyli o miesiąc przez covid i całość wyszła ok roku.
Ja akurat miałem sporo szczęścia, od testów po komisję lekarską zajęło mi niecałe 8 miesięcy.
Każdy etap trwa inaczej, najlepiej dopytać w lokalnej komendzie.
U mnie to poszło w około 9 miesięcy, wszystko na luzie.
Wydaje mi się że procedura zajmuje ok pół roku, ale nie jestem pewien.
Ja zrobiłem to w 10 miesięcy, zero opóźnień.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale proces miał chyba 6 etapów.