Jeśli zależy Ci na prostym serwisie to wolnostojąca ma przewagę, bo technik odłączy ją bez ruszania frontu meblowego. Zabudowana musi być montowana idealnie równo, inaczej może się woda dostać w szparę. Sprawdź też dopasowanie panelu – nie każdy model pozwala na montaż frontu meblowego i trzeba dokupić zestaw montażowy.
Co wybrać: zmywarkę zabudowaną czy wolnostojącą?
Wybrałem wolnostojącą, bo często zmieniam meble i wtedy mogę ją przesunąć tam, gdzie mi wygodnie. Nie chciałem kombinować przy panelach, a wszystko działa ok od roku.
Ja też mam kuchnię otwartą na pokój i planowałem zabudowę, ale jeszcze nie kupiłem, liczę na więcej opinii.
Nie wiem czy dobrze kumam, ale podobno do zabudowy niektóre programy są wolniejsze? Ogólnie myślę że może warto popytać znajomych.
Chyba wolnostojące mają więcej programów, ale nie jestem do końca pewien czy to prawda.
U mnie zmywarka pod zabudowę sprawdziła się super.
Miałem identyczny rozkmin, bo też ograniczona przestrzeń. Finalnie wziąłem zabudowaną, bo ładniej zgrała się z meblami i nikt nie widzi urządzenia w salonowym ciągu kuchennym. Jak zaczęła szwankować naprawa była droższa, ale nie zdarza się często. Polecam zmierzyć wysokość w szafce, żeby wiedzieć czy standardowy model w ogóle wejdzie.
Ja bym brał wolnostojącą, taniej i wygodniej.
Też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy:)
Zabudowana rzeczywiście wygląda bardziej estetycznie i zajmuje mniej miejsca optycznie, ale pamiętaj, że serwis może być droższy. Sprawdź koniecznie wymiary wewnętrzne, bo czasem tracisz kilka cm na zabudowę panelową. Wolnostojąca jest bardziej uniwersalna, a montaż prostszy – wystarczy podłączyć do bieżącej instalacji. Co do hałasu, wiele modeli zabudowanych ma podobny decybel do wolnostojących. Warto też zwrócić uwagę na klasę energetyczną i programy eko.