Muszę się nauczyć Excela na nowej pracy, ale nie mam zielonego pojęcia jak zacząć. Słyszałem o tabelach przestawnych, funkcjach logicznych i wyszukiwaniu pionowym, ale to brzmi jak jakiś kosmos. Szukałem materiałów w sieci ale jest tyle opcji że nie wiem co wybrać. Macie jakieś sprawdzone sposoby na start? 😊
Od czego zacząć naukę Excela?
U mnie najlepiej zadziałało codzienne ćwiczenie. Każdego dnia starałem się zrobić jeden prosty raport lub tabelkę na temat, który mnie interesował i po miesiącu byłem w miarę ogarnięty.
Słyszałem, że książka "Excel od podstaw" jest niezła, ale sam nie przerobiłem jej do końca.
Kiedyś spędziłem tydzień na kursie stacjonarnym i potem przez rok używałem Excela codziennie w pracy. Praktyka znacznie przyspieszyła naukę.
spróbuj pivot tables, serio robią robotę
A ja w sumie nie wiem czy materiały video są lepsze niż pdfy
Możesz też znaleźć ćwiczenia z rozwiązaniami na różnych stronach internetowych. Robiąc je, lepiej rozumiesz mechanizmy.
chyba warto zacząć od wprowadzania danych i prostych formuł, chyba tak kiedyś czytałem
no ja nie wiem, może jakieś tutoriale na YT faktycznie są ok, ale nie próbowałem
ja ogarniam Excel przez praktykę, łapiesz formuły na żywca
Jeśli preferujesz strukturę, weź udział w kursie online z certyfikatem. Masz temat podzielony na moduły, dostęp do zadań i wsparcie grupy. To sprawdzony sposób.
Pracowałem kiedyś jako analityk, przez rok tworzyłem dashboardy w Excelu. Najważniejsze to nauczyć się wykresów i formatowania warunkowego - one robią największą robotę.
ja bym sobie ugrał na kursie live, mega to pomaga ;)
Zwróć uwagę na skróty klawiaturowe, bardzo przyspieszają pracę. Warto też opanować filtrowanie i sortowanie danych oraz tabelę przestawną - to kluczowe narzędzia.
Zacznij od podstaw, kursy online na YouTube czy Udemy są świetne. Polecam darmowy kurs od Microsoftu, tam masz ćwiczenia praktyczne. Ważne, żebyś od razu próbował tworzyć własne arkusze i formuły.
też się zastanawiam, lubię Excel ale od czego zacząć?
polecam crash course na yt, fajnie wprowadza
Warto może poszukać grup na fb, tam ludzie często pomagają z formułami
wydaje mi się, że zaczynać od wykresów to przesada, najpierw proste sumy i średnie
podbijam temat, przydałyby się dobre materiały