Chcę spróbować wstąpić do Żandarmerii Wojskowej, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Jakie są wymagania, jakie papiery trzeba skompletować? Może ktoś już szedł tą drogą i ma jakieś rady? Czy są jakieś testy fizyczne albo psychotesty? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę 🙂
Co trzeba zrobić, żeby dostać się do Żandarmerii Wojskowej?
Temat spoko, aczkolwiek sam nie wiem jak zacząć.
Podbijam, też chciałbym wiedzieć jak to ogarnąć.
Robiłem rekrutację dwa lata temu, najtrudniejszy był test psychologiczny i biegi.
Jestem w JW kilka lat, uważajcie na czas oczekiwania na komisję - bywają opóźnienia.
Wydaje mi się, że trzeba jakieś kursy najpierw zaliczyć.
Skończyłem szkolenie żandarmerii w 2021 i polecam dużo siłowni przed.
Czekam na odpowiedzi, może ktoś ma więcej info.
Moim zdaniem najważniejsze są testy fizyczne – przed rekrutacją solidnie potrenuj.
Daj znać, jak poszło.
Powodzenia w rekrutacji 🙂
Chyba trzeba przejść nawet służbę przygotowawczą? Nie jestem pewien.
Ja bym od razu poszedł na stronę MON i sprawdził terminy komisji.
Trzeba najpierw zgłosić się do Wojskowej Komendy Uzupełnień, tam dostaniesz wstępne informacje o terminach komisji i wymaganiach. Potem czeka cię badanie lekarskie, psychotesty i testy sprawnościowe.
Wymagania to obywatelstwo polskie, wykształcenie przynajmniej średnie, wiek 18–35 lat oraz brak wpisów w karnych. Na kwalifikacji trzeba pokazać dobry wynik z biegów i ćwiczeń siłowych.
Mam nadzieję, że dostaniesz się bez problemu.
Kumpel z wojska mówił, że wystarczy chcieć i trochę potrenować.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba rekrutacja jest co kwartał.
Ja zrobiłem kurs surwiwalowy, przydatne przy naborze ;)
Egzaminy obejmują bieg na ok. 1000 m, pompki, brzuszki i testy psychologiczne. Warto przygotować się rok wcześniej, regularnie trenować i ćwiczyć zadania koordynacyjne.