Chciałbym się dowiedzieć, na której uczelni medycznej jest najłatwiej się dostać na kierunek lekarski. Wiem, że to trochę loteria, ale słyszałem, że w mniejszych miastach wymagania są niższe. Jak wyglądają progi na WUM, AM w Białymstoku czy Rzeszowie? Macie jakieś doświadczenia albo statystyki? Zastanawiam się też nad prywatnymi uczelniami, chociaż zwykle koszty odstraszają. Z góry dzięki!
Na jakiej uczelni najłatwiej dostać się na medycynę?
Chyba w Katowicach też nie było jakiś ogromnych wymagań, ale nie jestem pewien
Podbijam temat, sam czekam na podobne dane
Z danych z zeszłego roku próg na medycynę w Lublinie to około 160 pkt z matury, w Białymstoku 170, a w Warszawie 190. Najniższy próg generalnie mają uczelnie w Poznaniu i Katowicach, gdzie wystarczy około 155 pkt. Warto jednak zwrócić uwagę na liczbę miejsc i dodatkowe egzaminy.
Zdawałem rok temu na UJ Kraków i nie udało mi się, ale kumpel miał zbliżone wyniki i dostał się na MedUni w Poznaniu. Może warto mieć plan B.
Kiedyś po licencjacie próbowałem startować na studia dwustopniowe medyczne we Wrocławiu, ale mi odpadło. Może jednak warto zacząć od stomatologii, łatwiej się potem przerzucić.
Ja chcecie coś łatwego to spójrzcie na Poznań, tam tłok mniejszy :)
Ja bym brał Białystok albo Lublin ;)
AM w Rzeszowie wprowadziła dodatkowy test predyspozycji, który może trochę obniżyć liczbę punktów potrzebnych do przyjęcia. Warto też sprawdzić terminy rejestracji na uczelniane kursy wstępne.
Ja liczę na Lublin, niby progi spadają
Starałem się o medycynę w Białymstoku dwa lata temu, zebrałem ok. 175 pkt i się dostałem. Myślę, że teraz progi trochę wzrosły, ale dalej jest tam względnie luźno w porównaniu do WUM.
Hmm, też mnie to ciekawi...
Wydaje mi się, że Rzeszów miał mniejszy próg, ale mogę się mylić
Może spróbujcie poszukać arkuszy i zobaczyć, jak wyglądają wymagane punkty z biologii i chemii.
Prywatne uczelnie też oferują medycynę, ale czesne to kilka tysięcy euro rocznie. Tam formalnie progi punktowe są niższe, ale opłaty zniechęcają większość kandydatów.
Według mnie ciężko mówić o najłatwiejszej uczelni, bo każdy rok jest inny, i wszystko zależy od wyników matury i preferencji kandydatów.
Nie wiem czy to aktualne, ale słyszałem coś o Gdańsku i ofercie dla obcokrajowców, ponoć tam progi niższe