Zastanawiam się, co tak naprawdę warto studiować. Obecnie rozważam informatykę albo zarządzanie, ale nie wiem, co da lepsze perspektywy i czy nie okaże się za trudne. Ktoś miał podobny dylemat i znalazł złoty środek? Nie chcę potem zmieniać kierunku po pierwszym semestrze 😉
Co warto studiować na uczelni, żeby nie żałować później?
chyba medycyna daje pewne zatrudnienie, ale nie wiem jak tam egzaminy wstępne, może lepiej coś humanistycznego?
Skusiłem się na zarządzanie. Było ciężko, ale praktyki w korpo pomogły ogarnąć, jak to działa w rzeczywistości. Teraz mam staż w dziale marketingu i nie narzekam, choć przydałaby się wyższa pensja.
Jeśli interesujesz się IT, to rozważ programowanie lub analitykę danych. W dużych miastach uczelnie często mają współpracę z firmami, można zrobić praktyki i potem od razu się załapać na etat. Poza tym branża jest na tyle rozwojowa, że popyt na specjalistów wciąż rośnie.
Studiowałem anglistykę dla pasji do języków. Teraz pracuję jako tłumacz i korepetytor. Dla kogoś kto lubi języki to super, ale jeśli oczekujesz wysokich zarobków od razu, to może warto jednak rozważyć coś technicznego.
Ja miałem ten sam problem, w końcu wybrałem mechanikę i było spoko 😅