Co warto studiować na uczelni, żeby nie żałować później?

Przez michal_nowakowski · 08.07.2026, 09:40 · Praca i edukacja · 9 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 08.07.2026, 09:40
Zastanawiam się, co tak naprawdę warto studiować. Obecnie rozważam informatykę albo zarządzanie, ale nie wiem, co da lepsze perspektywy i czy nie okaże się za trudne. Ktoś miał podobny dylemat i znalazł złoty środek? Nie chcę potem zmieniać kierunku po pierwszym semestrze 😉
Napisano 12.07.2026, 15:35
chyba medycyna daje pewne zatrudnienie, ale nie wiem jak tam egzaminy wstępne, może lepiej coś humanistycznego?
Napisano 12.07.2026, 23:05
Skusiłem się na zarządzanie. Było ciężko, ale praktyki w korpo pomogły ogarnąć, jak to działa w rzeczywistości. Teraz mam staż w dziale marketingu i nie narzekam, choć przydałaby się wyższa pensja.
Napisano 14.07.2026, 19:20
Jeśli interesujesz się IT, to rozważ programowanie lub analitykę danych. W dużych miastach uczelnie często mają współpracę z firmami, można zrobić praktyki i potem od razu się załapać na etat. Poza tym branża jest na tyle rozwojowa, że popyt na specjalistów wciąż rośnie.
Napisano 21.07.2026, 14:00
Studiowałem anglistykę dla pasji do języków. Teraz pracuję jako tłumacz i korepetytor. Dla kogoś kto lubi języki to super, ale jeśli oczekujesz wysokich zarobków od razu, to może warto jednak rozważyć coś technicznego.
Napisano 21.07.2026, 18:25
Ja miałem ten sam problem, w końcu wybrałem mechanikę i było spoko 😅
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie