Chcę zacząć się uczyć angielskiego na serio, ale nie mam pojęcia, z jakiej apki skorzystać. Coś żeby było dużo ćwiczeń na słówka i gramatykę, ale bez nudy. Najlepiej jakby część była darmowa albo koszt niewielki. Ma ktoś jakieś sprawdzone aplikacje y?
Jakiej apki do nauki angielskiego używacie?
Ja bym brał Duolingo i ewentualnie w weekend jeszcze oglądał jakieś netflixowe seriale po angielsku 😄
Nie wiem czy to najlepszy wybór, ale słyszałem o Lingvist i ponoć mają fajne moduły słownikowe.
Ja używałem Babbel przez pół roku i naprawdę poczułem różnicę. Najbardziej doceniam ich system powtórek i krótkie dialogi w różnych sytuacjach.
Może warto też porównać oceny w Google Play i App Store, no chyba że ktoś ma sprawdzone opinie z własnego doświadczenia.
Wydaje mi się, że warto zerknąć na Busuu, słyszałem, że ma niezłe ćwiczenia, ale sama nie testowałam.
Podbijam temat, przydałaby się jakaś tabela porównawcza apki.
U mnie najlepiej sprawdził się Memrise, ale Duolingo też daje radę.
Też się kiedyś zastanawiałem nad tematem, czekam na opinie.
Próbowałem jeszcze Lingoda, bo mają lekcje online z nauczycielem. Trochę drogo, ale prędko poszło z mówieniem. Teraz żałuję, że nie robiłem tego wcześniej.
Duolingo jest całkiem spoko jak chcesz coś darmowego i grywalizowanego. Ma codzienne lekcje, powtórki, a ostatnio wprowadzili więcej ćwiczeń na wymowę. Jeśli potrzebujesz gramatyki bardziej wytłumaczonej, to może warto dołożyć Babbel, który ma bardziej rozbudowane wyjaśnienia. Osobno jest też Memrise, ale tam trochę brakuje struktur. Generalnie zacznij od Duolingo i zobacz, czy Ci odpowiada.
Oprócz popularnych aplikacji spróbuj Tandem albo HelloTalk – to platformy do konwersacji z native speakerami. Dzięki temu praktycznie od razu uczysz się mówienia i pisania, a nie tylko słówek. Czasem rozmowa z realną osobą motywuje bardziej niż ćwiczenia solo.