Szukam jakiegoś dobrego szamponu dla mojego psa. Ma wrażliwą skórę, ostatnio zaczął się drapać i pojawiły się czerwone plamki. Nie wiem, na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakie składniki są ok. Czy lepiej kupić specjalny dermatologiczny czy może coś naturalnego? Będę wdzięczny za wszelkie porady i doświadczenia 🙂.
Jakiego szamponu dla psa używacie?
Na szybko bierz Johnson’s Baby, często polecane przez znajomych
Mój brat kupił 4Legends, ponoć super do alergików
chyba ważne żeby był bezzapachowy i bez SLS, nie jestem pewien ale tak się mówi
Moja suczka miała uczulenie na większość kosmetyków, ale po szamponie od Francodex problemy się skończyły, chociaż kosztuje ciut więcej.
Jeśli pies ma problemy dermatologiczne, szukaj produktów z chlorheksydyną lub chlorochiną, to działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Oczywiście po wizycie u weterynarza.
ciekawy wątek, przydatne info będą
podbijam temat, bo tez potrzebuję porady
uff, dużo tych produktów do wyboru
nie wiem czy serio pH jest takie ważne, ale ktoś kiedyś wspominał
Moja labradorka miała suchą sierść, a po szamponie z miodem Manufaktury Natury sierść się ładnie błyszczała, ale trzeba było dokładnie spłukać.
dobrze jest czytać opinie przed zakupem
Dobrym wyborem są też szampony psie bezzapachowe z serii A-Derma, bo zawierają wyciąg z owsa Rhealba, łagodzą podrażnienia i mają neutralne pH.
hm, ciekawe co inni powiedzą
Ja biorę Beaphar Aloe Vera, tani i spoko
wydaje mi się że jakiś naturalny mógłby być ok, ale nie znam się
Mieliśmy kiedyś pieska z suchą skórą, spróbowaliśmy szamponu z owsem Biotopic i było dużo lepiej, zero swędzenia.
chyba są też szampony z chlorheksydyną, ale nie jestem pewny czy to dobry wybór na co dzień
U mnie świetnie sprawdził się szampon 4Dog z aloesem, fajnie pachnie i nie wysusza sierści.
może te dla szczeniąt są łagodniejsze, ale nie wiem czy to dobry pomysł dla dorosłego