Szukam jakiegoś dobrego nawozu dla tui - mam żywopłot posadzony rok temu i zależy mi, żeby w końcu szybciej rósł. Kupiłem wcześniej zwykły nawóz do iglaków, ale raczej bez szału. Słyszałem o saletrze, kompoście czy nawozach długodziałających, ale nie wiem co wybrać. Jakie macie doświadczenia? Kiedy najlepiej aplikować? Czy lepiej dać jednorazowo mocny nawóz, czy kilka razy słabszy rozkładany w czasie?
Jakiego nawozu użyć, żeby tuje szybciej rosły?
też o tym myślałem, ale wciąż się zastanawiam co będzie lepsze
podbijam bo mam te same pytania
chyba najlepszy będzie nawóz kompleksowy 15-5-5? ale nie jestem pewien
u mnie kompost i popiół drzewny robią robotę
Polecam też nawozy z domieszką mikroelementów, zwłaszcza magnezu i żelaza, bo tuje często cierpią na deficyt tych pierwiastków. Rozsypujemy przed ruszeniem wegetacji.
Dodatkowo ważne jest podlewanie po nawożeniu, żeby składniki zostały wypłukane do korzeni. Najlepiej robić to rano albo wieczorem.
U mnie saletra magnezowa spoko działała, tuje po niej ładnie wybujały.
Ogólnie dałem granulowany nawóz iglakowy co miesiąc, i w zeszłym roku były naprawdę wybujałe :)
wydaje mi się, że najpierw warto skontrolować pH gleby, bo bez tego nawozy mogą nie zadziałać
ja bym brał nawóz o przedłużonym działaniu
Jeśli chodzi o szybko rosnące tuje, to kluczowy jest nawóz bogaty w azot w proporcji NPK 16-5-8 albo nawet 20-6-8. Lepiej wybrać wersję granulowaną wolno działającą i rozsypywać raz wiosną, ew. powtórzyć pod koniec czerwca.