Od dawna marzę o medycynie, ale serio nie wiem jak ruszyć z miejsca. Czy wystarczy dobra matura z biologii i chemii, czy lepiej jeszcze kurs zrobić? Ktoś, kto już się dostał, mógłby napisać jak to wygląda od środka? Ewentualnie jakie książki czy materiały polecacie. No i czy dodatkowe aktywności w liceum mają w ogóle jakieś znaczenie? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki :)
Jak w ogóle dostać się na medycynę?
Podbijam temat, przyda się każda wskazówka.
Warto zbić dobre wyniki z biologi i chemii, reszta sama pójdzie.
U mnie podobna sytuacja, ale jeszcze nie wiem jak się za to zabrać.
Na początek zrób harmonogram nauki z wyróżnieniem priorytetów: chemia 60%, biologia 40%. Kolejnym krokiem są próbne matury z CKE, sprawdzisz realne braki. Polecam też podręcznik Kolorowa Biologia i Fizyka z Nowej Ery mają niezłe repetytoria. No i nie bagatelizuj rozmowy kwalifikacyjnej, jeśli Twoja uczelnia ją organizuje.
Jeśli masz możliwość, dołącz do koła biologicznego na swoim liceum – to pokaże Twoje zaangażowanie. Z kolei kursy maturalne online potrafią skutecznie podnieść wynik o kilka procent. I nie zapomnij o dobrym odpoczynku, bo przepracowanie może obniżyć efektywność.
Ja robiłem wakacyjny obóz biologiczny i chemiczny, dzięki czemu mam lepszą motywację. Na rekrutacji dodałem to w CV i chyba pomogło.
Zabrać się za maturę z głową i dużo próbnych matur robić.
Ja bym szedł na kurs Matlandii i nie patrzył się w tył :)
Chyba warto robić wolontariat w szpitalu, ale nie wiem czy to faktycznie liczą.
Wydaje mi się, że ważny jest też certyfikat z języka obcego, ale nie jestem pewien.
Sprawdź progi punktowe na uczelniach w ostatnich latach, to da Ci wyobrażenie, ile trzeba dostać. Warto też zapisać się na konsultacje do nauczyciela, bo czasem samemu trudno obiektywnie ocenić wiedzę. Zrób też próbę generalną: jedna matura co miesiąc od stycznia i analizuj błędy. To naprawdę pomaga.
Też się zastanawiam nad medycyną, czekam na rady :)
Z moich obserwacji z zeszłego roku to matury próbne z arkuszy CKE robiły robotę. Dzięki temu zobaczyłem, ile faktycznie umiem i mogłem nadrobić braki. W efekcie wynik na żywo był o 15% wyższy.
Fajnie, że w końcu ktoś poruszył ten temat, będę obserwować.
Musisz mieć bardzo dobre oceny z chemii i biologii, najlepiej powyżej 90%. Warto zrobić kursy przygotowawcze z renomowanej szkoły i regularnie rozwiązywać arkusze z matury. Pamiętaj też, żeby zadbać o pasję do medycyny w formie wolontariatu czy projektów naukowych. Wnioski na uczelniach często liczą dodatkowe osiągnięcia, więc zbieraj certyfikaty olimpiad. Powodzenia :)