Planuje wymienic telewizor, ale nie moge sie zdecydowac co bedzie bardziej wart swojej ceny. Zastanawiam sie nad LEDem lub LCDem, bo oba wychodza podobnie, a nie wiem co lepiej sprawdzi sie w salonie i do filmow. Czy LED rzeczywiscie ma lepszy kontrast i jasnosc? A moze LCD bedzie ladniej oddawac kolory? Budzet mam okolo 2000 zl i szukam czegos w okolicach 50 cali. Macie jakies doswiadczenia albo modele, ktore warto sprawdzic?
LED czy LCD – który telewizor lepszy do domu?
LCDy bez dodatkowego podświetlenia moga miec nierównomierna czern, natomiast LED daje bardziej jednolita jasnosc ekranu. Jesli w domu masz sporo dziennego swiatla, poszukaj telewizora z matryca matowa – najczesciej wystepuje w niektorych LCD.
Z mojego doświadczenia, LEDy mialy lepsze HDR, ale przy dynamicznym oświetleniu jasne obszary wypalają sie szybciej niz w klasycznych LCD. Sprawdz tez komfort uzytkowania – niektore LEDy maja migotanie PWM, co moze meczyc oczy przy dluzszym ogladaniu.
Moze LCD z matryca IPS by sie nadalo, choc nie ogarniam dokladnie roznic.
Podbijam temat, bo sam czekam na jakies porady.
Wydaje mi sie, ze LEDy sa lepsze w jasnych pokojach, ale nie jestem pewny czy to zawsze prawda.
LED bez zastanowienia, kontrast to klucz.
Chyba LCDy mialy kiedys problem z czernia, ale nie do konca kojarze.
Zdecydowanie LED, wieksza jasnosc i nizszy rachunek za prąd.
U mnie LCD i jest ok, kolory ladne, a nie zbankrutowalem.
Testowalem u kumpla LCD i potem LED w sklepie – LED mial lepsza ostrosc i jasniejszy obraz, ale LCD byl tanszy i malo mial odbic na szybie.
Generalnie LEDy maja lepszy kontrast i sa bardziej energooszczedne, ale LCD z podswietleniem CCFL czasem lepiej odwzorowuje kolory w jasnych pomieszczeniach. Jesli stawiasz na filmy w ciemnosci, LED z lokalnym przyciemnianiem bedzie spoko. Zwróć uwage na parametry jasnosci (nit) i czas reakcji matrycy – nizszy czas reakcji to lepsza ostrosc przy szybkich scenach.
Spoko wątek, poczytam i moze cos wybiorę.
Kupilem TV LG LED i jestem zaskoczony jak dobrze to wyglada przy grach, ale LCD tez mial swoja zalete w postaci szerokiego kata widzenia.
Ja bym bral LED, bo bardziej energooszczedny i ladnie wyglada.
Nie wiem czy dobrze kojarze, ale podobno LEDy zuzywaja mniej pradu od LCD.
LCD spoko do codziennego ogladania, zero problemow jak na razie.
Ja mialem LCD Samsunga 40" i kolory byly troche wypłowiale, przesiadlem sie na LED z lokalnym przyciemnieniem i roznica w czerni jest spora.
Warto tez zwrocic uwage na technologię IPS w LCDach, jesli zależy Ci na szerokim kącie widzenia. Matryce VA z LEDem mają z kolei lepszą czerń i kontrast. Jeśli budżet pozwala, wybierz model z HDR, to sporo zmienia przy konsoli i serwisach VOD.
Cała sprawa rozbija sie o budzet i preferencje. Do jasnego salonu LED z podswietleniem krawedzi bedzie wystarczajacy, do ciemnego pokoju kinowego lepiej sie sprawdzi matryca VA lub nawet OLED, ale ten to juz wyzsza polka cenowa.