Posadziłem w ogrodzie hortensje i teraz nie wiem jaki nawóz będzie dla nich najlepszy. Na opakowaniach widzę nawozy do azalii, do róż i uniwersalne do kwiatów, ale chyba nie wszystko tu pasuje. Chciałbym, żeby ładnie kwitły i miały żywe kolory. Ktoś ma doświadczenie z nawozem pod hortensje? Kiedy i jak często dodawać?
Jakiego nawozu użyć do hortensji, żeby ładnie kwitły?
Do hortensji najlepiej sprawdza się nawóz z przewagą fosforu i potasu, np. NPK 5-10-10. Ważne, by był przeznaczony do roślin kwasolubnych i zawierał magnez oraz siarkę. Stosuj co 4 tygodnie od wiosny do lata, rozpuszczając w wodzie zgodnie z instrukcją.
Ja kupiłem w markecie nawóz dedykowany hortensjom i stosowałem go raz na miesiąc, po 2 sezonach rozrosły mi się w krzaki prawie jak drzewa
Tego samego się zastanawiam, bo u mnie kwiatów jakby mniej niż rok temu…
chyba można dać nawóz do róż albo do kwasolubnych, ale nie wiem czy to najlepsze wyjście
U mnie super jeździ granulka do azalii, hortensje i tak lubią podobny skład.
W zeszłym sezonie dałem Biohumus i faktycznie kwiaty były większe, kolor bardziej intensywny. Spróbuj, może pomoże :)
Myślę, że warto zacząć od sprawdzenia pH gleby, bo bez odpowiedniego odczynu nawet najlepszy nawóz niewiele da