Chciałbym poznać opinie na temat opon całorocznych. Mam mały hatchback i robię ok. 20 tys. km rocznie, trochę miasta, trochę trasy. Coraz bardziej kusi mnie opcja jednej pary na cały rok. Tylko nie wiem jak sprawdzają się przy dużym mrozie albo deszczu. Ktoś próbował? Czy faktycznie da się oszczędzić bez ryzyka? Z góry dzięki za porady :)
Czy warto jeździć na oponach całorocznych?
Generalnie każdy musi przeanalizować swoje potrzeby i warunki drogowe.
Może ktoś rozwieje moje wątpliwości?
Jak masz garaż, to idź w klasyki, ale jak nie, to całoroczne spoko.
Chyba więcej słyszałem negatywnych opinii o całorocznych.
Kupiłem w zeszłym roku Michelin CrossClimate+ i szczerze, lepsze niż niektóre letnie, a śnieg też dawał radę. Ale sporo kosztują.
Ja mam od 3 lat i spoko, zero wymian 😄
Niektórzy chwalą, inni ganią, ale warto poczekać na promocje.
Może ktoś wrzuci jakieś recenzje?
Testowałem Nexen N blue 4 seasons, trochę tańsze i przyzwoite. W mokre dni czułem lekkie poślizgi przy ostrym hamowaniu, ale poza tym ok.
Użytkownicy w Skandynawii narzekają na lód, ale w umiarkowanych warunkach centralnej Europy i w PL opony całoroczne sprawdzają się całkiem nieźle.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale podobno w głębokim śniegu słabo.
Przy deszczu opony wielosezonowe często wypadają słabiej od dedykowanych letnich, zwłaszcza jeśli bieżnik jest mocno zużyty. Polecam sprawdzić wyniki testów ADAC lub ÖAMTC przed zakupem.
Sam używam Goodyear Vector 4Seasons od dwóch sezonów. Latem są ciche, a zimą radzą sobie do -10°C. Powinieneś jednak pamiętać o właściwym ciśnieniu i regularnym rotowaniu opon.
Ja też się nad tym zastanawiam.
Nie znam się za bardzo na oponach, ale zastanawia mnie kwestia trwałości.
Tego mi brakowało, temat ciekawy.
Z ekonomicznego punktu widzenia zakup jednej pary oszczędza garaż i kasę na wymiany dwa razy w roku. Ale trzeba liczyć, że w ekstremalnych warunkach będą gorsze od specjalistycznych opon.
Ważne jest, żeby wybierać opony z homologacją M+S oraz 3PMSF, bo ten symbol gwarantuje odpowiednie właściwości zimowe. Bez tego to raczej letnia opona z nacięciami.
Do miasta w sam raz.