Jaką karmę dać kotu z problemami nerek?

Przez Dziadyganyga · 25.06.2026, 06:40 · Zwierzęta · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 25.06.2026, 06:40
Mój kot niedawno dostał diagnozę przewlekłej choroby nerek i wetka zaleciła zmianę diety na specjalną karmę z niskim białkiem i fosforem. Przebijam się przez opisy producentów i nie wiem, na co się zdecydować – suche, mokre, a może miks? Macie jakieś sprawdzone karmy albo rady, jak to najlepiej ogarnąć? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź 😊
Napisano 26.06.2026, 14:40
Mój kot jadł przez pół roku Purina NF i faktycznie wyniki nerek trochę się poprawiły, ale dopiero przejście na w pełni mokrą dietę przyniosło najlepsze efekty.
Napisano 01.07.2026, 18:20
Wydaje mi się, że można też pokombinować z mokrą karmą bezzbożową nerkową, ale nie wiem czy to dobry pomysł u każdego kota.
Napisano 07.07.2026, 16:00
Weterynarz u nas polecił Royal Canin Renal w puszkach – ma odpowiednio zbilansowane fosfor i białko, a do tego koty zazwyczaj chętnie jedzą. Możesz też rozważyć Hills k/d czy Purina NF, ale zwróć uwagę na % białka i wilgotność karmy, bo mokre lepiej wspiera nerki.
Napisano 08.07.2026, 13:40
Ja brałam Hills k/d mokre i się u nas sprawdziło, mój kot jadł bez marudzenia.
Napisano 10.07.2026, 07:25
Też się nad tym zastanawiam, bo mój mruczek ma podobny problem.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie