Mam małego pomeraniana, kończy już 5 miesiąc i zastanawiam się jaką karmę mu kupić. Próbowałem kilku marek, ale większość kuleje w smaku albo ma duże granulki. Chciałbym coś, co będzie dobrze trawić, a jednocześnie pomoże zachować ładną sierść. Na co zwracać uwagę przy składzie? Macie jakieś sprawdzone marki dla tej rasy? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)
Jaką karmę wybrać dla pomeraniana?
Generalnie warto zwrócić uwagę na karmy z wysoką zawartością mięsa (min. 25–30%) i małą ilością zbóż. Małe granulki to konieczność dla pomeraniana, bo mają drobne pyszczki i mogą się udławić. Dobrze jak są dodatki typu olej z łososia dla ładnej sierści i probiotyki dla lepszego trawienia. Z moich doświadczeń Brit Care Small Breed czy Happy Dog Mini Africa dobrze się sprawdziły. Unikałbym karm z pszenicą i nadmiernie przetworzonymi węglowodanami.
Jeśli chcesz spróbować mokrej karmy, to bierze się taką w saszetkach dla mini ras – porcje są mniejsze, nie zalegają i zwykle smakują lepiej. Z karm suchych zwróć uwagę na kwasy omega. Pomeranian potrzebuje dużo energii, ale bez przejadania. Proszę tylko uważać na przekąski – małe psy łatwo się łaszą.
wydaje mi się że mokra karma to lepsza opcja dla małych ras.
Moja Laura jest wybredna, ale po mokrej karmie Applaws w saszetkach w ogóle nie grymasi.
nie wiem czy lepiej kupić karmę bezzbożową czy z lekkim dodatkiem ryżu.
Purina Pro Plan Small Breed też ma ładny skład.
Fajny wątek, przydałby się spis karm w jednym miejscu.
Ja zaczynałem od Royal Canin Breed Pomeranian – specjalna linia dla tej rasy, granulki lekko spłaszczone, są drobne. Niestety nie każdemu psu pasuje, u mojego kumpla po RC były gazy, więc stertował się na coś delikatniejszego. Lepsza alternatywa to np. Josera Mini Adult.
Moja sunia Luna jadła Josera Mini Adult od 6 miesiąca życia i nigdy nie miała problemów z sierścią ani pepkiem.
polecam Orijen Puppy, granulki też malutkie i dużo mięsa.
Możesz też spróbować karmy Monge Speciality Mini dla ras toy – mają kiepskie ceny, ale nie są przeładowane konserwantami. Wprawdzie mało znana, ale skład spoko. Inna opcja to Applaws Puppy dla małych ras, o prostym składzie: mięso, warzywa, trochę ryżu.
może jakieś karmy dedykowane rasom toy by się sprawdziły.
chyba pomeraniany lepiej trawią bez zbóż? ktoś potwierdzi?
Przy wyborze patrz na rzeczywiste analizy składu – białka zwierzęce najlepiej na początku listy. Dla dorosłego pomeraniana ok 80–100g granulatu dziennie w 2 porcjach. Jeśli psiak ma wrażliwy żołądek, warto przejść na linię hipoalergiczną bez kurczaka czy zbóż. Weterynarz może też doradzić karmę leczniczą np. przy kłopotach skórnych.
ja bym brał Acane dla mini ras.
U mnie Royal Canin Pomeranian sprawdza się super.
Miałem kiedyś alergię pokarmową u mojego psa, po zmianie na Carnilove Grain Free zniknęły swędzenia.