od niedawna mam RZS i trochę mnie przeraża, że lekarz napisał na metotreksat. podobno można też brać leki biologiczne, ale nie wiem czy nie są za drogie albo niebezpieczne. ma ktoś doświadczenie z etanerceptem czy adalimumabem? czy warto się od razu przerzucać na te droższe opcje czy lepiej zacząć od standardu? każdy tip się przyda 🙏
Jakich leków używacie przy RZS?
metotreksat ogarnia większość, a jak już gorzej to biologiczne – u mnie Humira zadziałała spoko
Ja zaczęłam od metotreksatu 15 mg raz w tygodniu, do tego kwas foliowy. Po około trzech miesiącach ból i obrzęki stawów zmniejszyły się o połowę. Potem reumatolog wprowadził etanercept i to już była duża poprawa – stawy przestały puchnąć. Trzeba jednak uważać na badania krwi co miesiąc i pilnować dawkowania. U mnie najlepiej sprawdziło się połączenie standardowej terapii i leku biologicznego.
wydaje mi się, że etanercept działa szybciej niż metotreksat, ale nie jestem pewien. może ktoś bardziej obeznany potwierdzi?