Potrzebuję pomocy w wyborze inwertera solarnego do małego gospodarstwa. Mam panele o mocy 3 kW i baterię 48 V, ale nie mam pojęcia, na co głównie zwracać uwagę. Może ktoś poleci konkretne modele albo podpowie, jakie parametry są kluczowe? Zastanawiam się też, czy lepiej dopłacić do znanej marki, czy szukać tańszych rozwiązań ;)
Jaki inwerter solarny wybrać do małego gospodarstwa rolnego?
hmm chyba warto też spojrzeć na napięcie baterii i maksymalny prąd ładowania, ale nie jestem pewien czy to najważniejsze przy Twojej instalacji
Warto spojrzeć na inwertery z czystą sinusoida, bo takie najlepiej chronią sprzęty. Przy Twoich 3 kW paneli dobierz inwerter o mocy ciągłej ok. 3,5 kW żeby nie pracował na styk. MPPT z dwoma wejściami pomoże w lepszym wykorzystaniu paneli, zwłaszcza gdy masz różne orientacje połaci dachowych. Z polskich rozwiązań ludzie często chwalą GoodWe czy Flexmax, a jeśli budżet pozwala to Victron Energy albo SMA. Sprawdź też zabezpieczenia przeciwzwarciowe i wsparcie serwisowe w Polsce.