Planuję kupić przetwornicę do kampera ale nie za bardzo wiem co będzie najlepsze. Muszę zasilać lodówkę, laptop i czasem małą kamerkę. Słyszałem coś o sinusie czystym i prostym ale nie kumam różnicy. Jak to ogarnąć żeby nie przepłacić a działało bez problemu? Może znacie jakieś dobre modele albo marki? Dzięki 🙂
Przetwornica do kampera – którą wybrać?
U mnie podobny dylemat ale ciągle nie zdecydowałem.
Ja mam EPEVER 2000W czysty sinus i śmiga bez zarzutu.
Podbijam bo też się zastanawiam nad tematem.
Generalnie bierz czysty sinus, życie przyjemniejsze.
Jeśli planujesz zasilać lodówkę i laptop w kamperze to celuj w przetwornicę czystosinusową o mocy ciągłej przynajmniej 2000W. Modele Victron Phoenix czy renomowane EPEVER sprawdzają się u mnie już od roku – mają dobre zabezpieczenia przed przeciążeniem i niskie straty energii.
Na ile dni wyjazdu planujesz i jaką masz instalację PV w kamperze?
Może warto też patrzeć na moc szczytową tzn peak power, chyba że tylko podstawowe sprzęty będziesz puszczał.
Wydaje mi się, że maszynki do kawy mogą nie ruszyć na sinusie prostym, ale nie jestem pewien.
Kupowałem 3000W w domu i przeniosłem do kampera, działało spoko ale przy rozruchu lodówki czasem się wyłączało – od tamtej pory dorzuciłem większy akumulator.