Za dwa tygodnie moja córeczka idzie do przedszkola i trochę się stresuję. Nigdy wcześniej nie zostawała w żadnym żłobku czy u kogoś. Zastanawiam się co warto z nią poćwiczyć w domu, żeby łatwiej było rozstać się na te kilka godzin. Czy jakieś zabawy na samodzielne jedzenie albo zasypianie? Może macie swoje patenty na przytulanki i poranne rytuały 🙂 Chciałabym też wiedzieć co wypisać na metkach, lepiej imiennik czy rodzaj ubrań? Dzięki z góry za wszelkie rady.
Moje dziecko idzie do przedszkola, jak je do tego przygotować?
Ja grałam z synem w przedszkole w domu – odgrywaliśmy scenki rozstań, potem robiłam mu mały plecak z kredkami i naklejkami, żeby poczuł się ważny. To naprawdę pomogło mu wejść w nową rolę bez płaczu.
Ja bym dała maluchowi kilka dni próbnych po 2–3 godzinki i przyniosła ulubioną przytulankę, u mnie to zadziałało.
Wydaje mi się, że dobrze jest przyzwyczajać dziecko do krótkich zostaw po kolei, ale nie jestem pewna czy to wystarczy na całą adaptację.
Moja córka zaczynała tak samo i pomogło nam kilka rzeczy: po pierwsze, kilka wizyt próbnych w przedszkolu – pobawiła się i zobaczyła salę. Po drugie warto przyzwyczajać malucha do samodzielnego jedzenia i korzystania z nocnika w domu. U nas świetnie sprawdziło się też przyniesienie ulubionej przytulanki, żeby mogła mieć coś znajomego. No i koniecznie podpiszcie ubranka – sam imiennik na metce w zupełności wystarczy.