Moje dziecko idzie do przedszkola, jak je do tego przygotować?

Przez LwoMati · 30.06.2026, 08:30 · Praca i edukacja · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 30.06.2026, 08:30
Za dwa tygodnie moja córeczka idzie do przedszkola i trochę się stresuję. Nigdy wcześniej nie zostawała w żadnym żłobku czy u kogoś. Zastanawiam się co warto z nią poćwiczyć w domu, żeby łatwiej było rozstać się na te kilka godzin. Czy jakieś zabawy na samodzielne jedzenie albo zasypianie? Może macie swoje patenty na przytulanki i poranne rytuały 🙂 Chciałabym też wiedzieć co wypisać na metkach, lepiej imiennik czy rodzaj ubrań? Dzięki z góry za wszelkie rady.
Napisano 07.07.2026, 15:35
Ja grałam z synem w przedszkole w domu – odgrywaliśmy scenki rozstań, potem robiłam mu mały plecak z kredkami i naklejkami, żeby poczuł się ważny. To naprawdę pomogło mu wejść w nową rolę bez płaczu.
Napisano 11.07.2026, 17:30
Ja bym dała maluchowi kilka dni próbnych po 2–3 godzinki i przyniosła ulubioną przytulankę, u mnie to zadziałało.
Napisano 12.07.2026, 09:55
Wydaje mi się, że dobrze jest przyzwyczajać dziecko do krótkich zostaw po kolei, ale nie jestem pewna czy to wystarczy na całą adaptację.
Napisano 13.07.2026, 12:20
Moja córka zaczynała tak samo i pomogło nam kilka rzeczy: po pierwsze, kilka wizyt próbnych w przedszkolu – pobawiła się i zobaczyła salę. Po drugie warto przyzwyczajać malucha do samodzielnego jedzenia i korzystania z nocnika w domu. U nas świetnie sprawdziło się też przyniesienie ulubionej przytulanki, żeby mogła mieć coś znajomego. No i koniecznie podpiszcie ubranka – sam imiennik na metce w zupełności wystarczy.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie