Szukam rady jak oduczyć mojego psa sikania w domu Problem trwa już kilka tygodni próbowaliśmy kilka metod ale nic nie działa Mój labrador siusia na dywan i podłogę mimo że wyprowadzam go co 3 godziny Ktoś miał podobny temat Co można jeszcze spróbować Z góry dzięki za pomysły :)
Jak w końcu oduczyć psa sikania w domu?
u mnie działa pochwała i ciastko hihi
Mój labrador siuśkał w domu do 8 miesiąca U nas pomogło zostawianie go w klatce na noc i wychodzenie tuż przed snem Po kilku dniach zrozumiał że w klatce nie robi się siku :)
a próbowałaś też trzymać psa w innym pomieszczeniu?
Zwróć uwagę na sygnały psa – kręcenie się przy drzwiach albo węszenie Gdy zauważysz objawy szybko na spacer Jeśli się pomyli posprzątaj środek enzymatycznym środkiem żeby nie wracał do starego miejsca
Nie wiem czy to dobra metoda ale ktoś mi radził spray na odstraszanie miejsc
Kiedyś mój pies sikał zawsze na dywan w salonie Po długim sprzątaniu i spędzaniu mniej czasu w salonie w końcu go oduczyłem Cierpliwość i zero reakcji na błąd bardzo pomogły
Najpierw upewnij się że pies ma stały rytm wyprowadzania co 2–3 godziny zabieraj go na dwór Jeśli zdarzy mu się na dywanie nie krzycz tylko przenieś go od razu na zewnątrz Nagrody przy załatwianiu się na dworze działają cuda Spróbuj też ograniczyć dostęp do miejsc gdzie już sikał np bramki Cierpliwość i konsekwencja są kluczowe
Też mam podobny problem zobaczymy jakie pomysły padną :)
smakolyki + czeste spacerki = spoko
Miałem kundelka który sikał tylko jak się nudził Gdy dawałem mu dłuższy spacer albo psią zabawkę problem zniknął
no to jak będziecie mieć kolejne tipy to dawajcie znać
Mój pies nauczył się załatwiać na gazecie w domu i dopiero w 3 miesiącu przeszedł na dwór ale to była kwestia metody małych kroków Warto rozpoczynać od treningów wewnątrz i stopniowo zwiększać odległość od domu
u mnie najlepiej sprawdził się mat treningowy i nagrody
ogranicz wodę nocą i po sprawie
Moja suczka była mocno lękowa i sikała przy każdym hałasie Pomogło odtwarzanie dźwięków burzy przy pozytywnych rzeczach i trening w domu z matą
Jeśli to szczeniak pamiętaj że kontrola pęcherza rozwija się dopiero po 4–6 miesiącach W międzyczasie warto stosować maty treningowe i często wyciągać na dwór zwłaszcza po jedzeniu i spaniu
Wydaje mi się że warto ograniczyć wodę wieczorem ale nie jestem pewien czy to pomoże
pytanie ciekawe obserwuje temat
ja bym wyprowadzał co 2h i dawał smakołyka