Testowałem Finaxo – to pożyczka na kartę, niby inna nazwa, ale działa jak kredytówka. Bez BIK, za to oprocentowanie spore.
Gdzie można wyrobić kartę kredytową bez sprawdzania BIK? - strona 2
Idea Bank (teraz część Banku Pekao) kiedyś miał mniej restrykcji, ale dokładnie musisz pytać w oddziale. Sprawdź też niebankowe instytucje typu Provident czy Provident Polska – nie są to klasyczne karty, ale linia kredytowa na kartę wydawana bez BIK.
Też się nad tym zastanawiam.
Wyrobiłem kartę w Credit Agricole jako nowy klient i nie patrzyli na BIK, bo to promo dla przyciągnięcia ludzi. Teraz spłacam i jestem zadowolony.
Byłem w banku spółdzielczym i dostałem kartę z limitem 1000 zł na rok, bez wglądu do BIK. Trzeba tylko pokazać zaświadczenie o dochodach i mieć dobre relacje z lokalnym oddziałem.
W fintechach typu Curve to nie do końca karta kredytowa, ale raczej nakładają usługę na istniejącą kartę. Cała zabawa z BIK jest tu pominięta, a spłata w terminie buduje Ci historię w ich bazach.
Korzystam od pół roku z Curve, dokładasz swoją kartę i płacisz przez ich aplikację. Zero BIK, a limity rosną jak dobrze spłacasz.
U mnie podobny problem, czekam na jakieś pomysły.
Ciekawi mnie, czy bankomaty i opłaty przewalutowania też się zmienią przy takich kartach.
Solaris bank coś tam mówił o BIK, ale nie wiem co.