Planuję kupić używanego Renault Trafic i nie wiem, jaki silnik wybrać. Słyszałem o różnych wersjach diesla 1.6 czy 2.0 dCi, a także starszych benzynowych 1.9. Zależy mi na trwałości i umiarkowanych kosztach eksploatacji. Ma ktoś jakieś doświadczenia z konkretnymi odmianami? Będę wdzięczny za każdy tip 🙂
Jaki silnik wybrać do Renault Trafic?
Brałem używkę z benzynowym 1.6 – niby tanio ale więcej roboty z DPF i AdBlue, pod koniec wyszło drogo.
Zależy ile robisz km rocznie i jaki budżet chcesz przeznaczyć na naprawy.
Też rozkminiam silniki do Trafic, temat fajny.
Miałem Trafica 2.0 dCi 115 KM z 2014 roku i sprawował się bardzo dobrze. Spalanie trzymam w granicach 7,5 l/100 km, a jak się pilnuje wymian oleju i pasków to silnik wytrzymuje sporo. Co ważne, warto też dbać o DPF i regularnie robić dłuższe trasy.
Jeśli planujesz przyczepę albo sporo przewozów, lepiej celować w 115–125 KM, bo 90 KM to czasem za mało przy ciężkim ładunku. Benzyna odpada przy większych przebiegach imo.
chyba najlepszy jest 2.0 dCi 115, ale nie mam 100% pewności
u mnie diesel 1.6 dCi i jest git
Nie jestem pewien, ale czytałem że 1.9 dCi to palił więcej niż podawali w tabelkach.
Miałem wersję 1.6 dCi 90 KM – cichy i oszczędny, ale przy większym obciążeniu brakowało mocy. Teraz przesiadłem się na 2.0 i luz.
podbijam, czekam na więcej opinii
ja bym brał 2.0 dCi 125 KM, u mnie śmiga bez problemu