Miałem zamiar zgłosić się do pracy w komisji wyborczej na najbliższe wybory i kompletnie nie wiem czego się spodziewać. Słyszałem, że to długa męka z liczeniem głosów i papierologią, ale nie znam szczegółów. Ile trwa dzień, jakie są obowiązki, czy faktycznie trzeba być od rana do nocy? Czy warto się angażować, jeśli ktoś nie ma doświadczenia? Ktoś może coś podpowiedzieć? Dzięki za wszystkie Wasze spostrzeżenia :)
Jak to wygląda praca w komisji wyborczej?
podbijam, może ktoś coś wie o tym wynagrodzeniu
Pracowałem w komisji podczas wyborów parlamentarnych. Zaczyna się o 6:30 od szkolenia, potem rejestrujesz wyborców i pilnujesz porządku przy urnie. Wieczorem liczycie głosy i spisujecie protokoły. Wypłata to około 200-300 zł, zależy od gminy. Trzeba być punktualnym i cierpliwym, bo bywa monotonnie.
Byłem przewodniczącym komisji w małej miejscowości. Papierologia sporo, ale jak masz zespół to lecicie razem. Dobry organizer się przydaje.
różne plotki słyszałem, jedni mówią że super, inni że słabo płacą
wydaje mi się, że po zamknięciu lokalu przerwa jest max pół godziny, a potem od razu liczenie, ale nie dam sobie głowy uciąć
Pamiętaj, że nie można korzystać z telefonów, a czasem lokal jest w szkole z chłodną salą. Każdy ma swoją rolę, więc nie skaczesz między zadaniami. Ważne są przerwy, by odsapnąć przed liczeniem.
chyba trzeba mieć przy sobie dowód i coś do picia, chyba że coś pomyliłem
nie wiem ale chyba protokół trzeba oddać tego samego dnia, dobrze myślę?
No i co z tą kasą? Kiedy wypłata, jutro czy za miesiąc?
Byłam w komisji przy wyborach prezydenckich. Stres był duży, ale jak zbieraliśmy głosy to człowiek czuł, że robi coś ważnego. Głównie siedzenie i liczenie, ale zero nudy.
ja bym się bała tej odpowiedzialności lol
u mnie 8h i 220 zł, da się przeżyć 🙂
Moim zdaniem klucz to dobra atmosfera, bo liczenie potrafi ciągnąć się do nocy i wtedy żarty rozładowują napięcie
też się zastanawiam nad tym, bo nigdy nie pracowałam w komisji
u mnie w gminie każdemu dali po kanapce i napoju