Czy przy miażdżycy mogą pojawić się objawy psychiczne?

Przez Grzesiek112 · 01.07.2026, 19:10 · Lifestyle, sport, turystyka · 5 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 01.07.2026, 19:10
Ostatnio mam coraz większe problemy z pamięcią i często zmienia mi się nastrój bez wyraźnej przyczyny. Byłem u lekarza i wykrył początki miażdżycy. Zastanawiam się, czy to możliwe, że ta choroba daje też jakieś objawy psychiczne? Słyszałem o gorszej koncentracji czy apatii, ale nie wiem na ile to prawda. Jeśli ktoś miał podobną sytuację, dajcie znać 🙂
Napisano 20.07.2026, 23:05
Miażdżyca naczyń mózgowych rzeczywiście może prowadzić do zaburzeń funkcji poznawczych – problemy z koncentracją, pamięcią, a nawet obniżony nastrój to efekty niedotlenienia tkanki nerwowej. Jednak takie objawy bywają łagodne i często mylone z przemęczeniem czy stresem. Warto porozmawiać o tym z neurologiem i ewentualnie zrobić badanie dopplerowskie tętnic szyjnych czy rezonans. Ostatecznie to specjalista najlepiej powie, czy to na pewno wina miażdżycy, czy może coś innego stoi za tymi zmianami.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie