Planuję roślinne akwarium 60l i stoję przed wyborem substratu. Zastanawiam się czy lepiej kupić gotową mieszankę czy zrobić coś samemu z piasku i glinki. Docelowo będą tam mchy, anubiasy i kilka twardszych roślin, więc pH i dostępność składników pewnie ważne. Słyszałem o jakiejś Aqua Soil czy innych soilach… tylko ceny odstraszają. Może wolicie prostsze rozwiązania? Jak to u was wyglądało?
Jaki substrat wybrać do roślinnego akwarium?
chyba można też użyć keramzytu, ale nie jestem ekspertem
ja biorę piasek i jest ok
Gotowe produkty takie jak Aqua Soil są droższe, ale od razu masz balans makro i mikroelementów. Inne opcje to substraty mineralne z dodatkiem perlitu czy wermikulitu dla lepszej napowietrzalności korzeni.
u mnie zwykły żwirek 2-3mm i root tabs wystarczyły
też się zastanawiam nad tym tematem, dobra dyskusja
Generalnie ważne, żeby substrat pasował do gatunków roślin i ryb – każde mają inne wymagania.
Jeśli nastawiasz się na bujne rośliny, wybierz substrat z gliną ilastą, np. mieszankę żwiru z dodatkiem bentonitu. Trzyma składniki jak gąbka i stopniowo oddaje je korzeniom, a jednocześnie stabilizuje pH.
Ja zrobiłem kiedyś tani substrat z piasku kwarcowego plus tabletki skoncentrowane pod korzenie. Na początku kiepsko, ale po wsypaniu root tabs mój mech zaczął rosnąć mega szybko.