Zastanawiam się jaki nawóz wybrać pod jęczmień jary. Słyszałem, że azotowe mogą pomóc, ale nie wiem czy tam nie trzeba też potasu czy fosforu. Może warto zacząć od analizy gleby? Mam ok. 10 ha pola i zależy mi na dobrej wydajności. Kiedy najlepiej podać taki nawóz i w jakiej dawce? Będę wdzięczny za wszelkie porady i wasze doświadczenia 🙂
Jakim nawozem najlepiej nawozić jęczmień jary?
Podbijam temat, może ktoś jeszcze dorzuci info.
ja rzucam zawsze 200 kg 12-12-17 i mam spokój
Podbijam, bo temat ważny dla gospodarstwa.
Ja bym wziął NP 15-15 i na start dorzucił siarczan magnezu, u mnie fajnie się sprawdziło.
Zrób najpierw analizę gleby, bo każda ma inne pH i zapotrzebowanie. Jeśli masz kwaśną glebę, to wapnowanie pod jesień, a na wiosnę dawka 40–50 kg N, 20 kg P i 40 kg K.
Zrobiłem tak: przed siewem wapnowałem, potem 150 kg NPK 10-20-30, a na ruszenie 50 kg Saletrzaku. Plon wyszedł ok. 5,8 t/ha.
chyba dobrze dać nawóz startowy bogaty w fosfor, ale mogę się mylić
może dać saletrę amonową zamiast saletry wapniowej? troszkę jestem zagubiony
Czekam na więcej rad specjalistów, bo warto dobrze zaplanować nawożenie.
Wydaje mi się że lepiej dać więcej N niż P, ale nie jestem pewien.
U mnie na lekkiej piaszczystej glebie 12-12-17 + dolomit i siarczan magnezu sprawdziły się rewelacyjnie.
Ładnie się temat rozwija, ale dalej mam wątpliwości.
Ja poczekam na lepsze opinie, bo sam nie wiem.
U mnie podobna zagwozdka, ale jeszcze nie ruszyłem.
Też się zastanawiam nad nawozem, temat ciekawy.
Z mojego doświadczenia kluczowe jest zapewnienie potasu, zwłaszcza na lekkich glebach. U mnie NPK 10-15-30 przed siewem i potem 40 kg N w fazie 3–4 liści dało ok. 6 t/ha plonu.
Warto też pamiętać o siarce – 20 kg S/ha w postaci siarczanu amonu lub dolomitu siarczanowego. Jęczmień lubi siarkę, a często jej brakuje.
wypróbuj NPK 8-24-24 i będzie ok, nie kombinuj za bardzo
U mnie sprawdził się nawóz wieloskładnikowy NPK 12-12-17 z dodatkiem magnezu. Na 1 ha przy wysiewie dawałem 200 kg, a przy ruszeniu wegetacji jeszcze 100 kg azotu. Wyniki lepsze o około 0,5 tony/ha.