Planuję rozkręcić małą produkcję z drewna, ale nie wiem od czego zacząć. Myślałem o meblach albo drobnych gadżetach, ale nie mam pojęcia co się bardziej opłaca i ma popyt. Ktoś się zna na tym i może podrzucić jakieś pomysły? 🙂
Co najlepiej robić z drewna w małej firmie?
Myślę, że warto zacząć od drobnych elementów wykończeniowych – listwy, progi, uchwyty do mebli itp. To prostsza obróbka, niskie koszty wejścia i cały czas duży popyt. Można nawet robić na wymiar dla klientów i mieć niezłą marżę.
Zanim zaczniesz, sprawdź dostęp do tarcicy i ceny transportu – od tego sporo zależy.
Chyba ramki na obrazy są prostsze, ale nie wiem czy klienci chcą.
Moim zdaniem możesz też robić gotowe zestawy podłogowe olejowane. Coraz więcej osób szuka naturalnych wykończeń wnętrz, a drewno daje ciepło i klimacik.
Palety i skrzynki drewniane to klasyka, ale konkurencja spora. Jeśli jednak załatwisz stałe zamówienia np. z lokalnych firm, to masz pewny odbiór. Koszty materiału też są niskie.
W Polsce rośnie popyt na ekologiczne zabawki drewniane. Puzzle, klocki, jeździki dla dzieci – bez toksycznych farb. Z racji na trend zero waste to fajny kierunek.
Deski tarasowe i elewacje z modrzewia są teraz na topie. Montaż może załatwić firma, a ty dostarczasz prefabrykaty. Zyski zależą od jakości surowca.
Skrzynki na warzywa + pieczątka z logo = hit.
Wydaje mi się, że warto byłoby spróbować z panelami ściennymi, ale nie mam pewności.
Zabawki to ekstra rynek, tylko musisz mieć dobre certy.
Opłaca mi się obserwować wątek.
Próbowałem też robić etui na telefony z cienkiej sklejki. Sporo zabawy i nie najlepszy zysk, więc dałem sobie spokój.
Meble rustykalne coraz bardziej w modzie, rozważ.
U mnie najbardziej ruszyły klocki dla dzieci – proste sześciany, dopiero później wziąłem się za bardziej skomplikowane zabawki.
Miałem epizod z budkami lęgowymi dla ptaków – super pomysł, ale sezonowość duża, zimą praktycznie nic nie szło.
Ja bym stawiał na ramki i półki – proste i zawsze potrzebne.
U mnie świetnie poszły deski do serów, weź się zastanów.
Drewno to wdzięczny materiał, ale wymaga też przechowywania i odpowiedniego suszenia, by nie pracowało.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale palety paletą to już niemodne?