Ja kiedyś zacząłem od prostych desek do krojenia i było spoko – kupowałem grube slamki olchowe, piłowałem, frezowałem, olejowałem. Teraz mam stałych klientów z restauracji.
Co najlepiej robić z drewna w małej firmie? - strona 2
Ręcznie robione stoliki nocne sprzedawałem na allegro, klienci doceniali personalizowane grawery. W ciągu pół roku zwróciły mi się koszty maszyny CNC.
Produkcja mebli ogrodowych z modrzewia albo dębu jest stabilnym rynkiem. Ludzie chętnie kupują gotowe ławki, stoliki, huśtawki dla dzieci. Dodatkowo możesz zaoferować impregnację i malowanie.
Też się nad tym zastanawiałem.
Podbijam temat, czekam na konkretne pomysły.
Zwróć uwagę na dekoracje: ramki do zdjęć, półki, świeczniki. Można to robić ręcznie i sprzedawać np. na lokalnych targach czy online – przy niewielkim nakładzie pracy niby spore zyski.
Może zabawki edukacyjne, ale nie jestem pewien czy to rynek niszowy czy masowy.
Ważne, żeby mieć dobre źródło surowca, bo kiepskiej jakości drewno może zniszczyć ci reputację.
Robiłem kiedyś ścianki panelowe do biur z sosny. Zlecenia były przyzwoite, ale wymagało to dużego nakładu czasu na wykończenie.
Ja też mam podobny dylemat.