Planuję ocieplić fundamenty przy budowie domku i zastanawiam się czym to zrobić. Słyszałem o XPS, piance natryskowej czy folii kubełkowej ale nie mam pewności co wybrać. Zależy mi na dobrej izolacji termicznej i zabezpieczeniu przed wilgocią. Czy ktoś już to robił i może podzielić się doświadczeniami? Budowa już na etapie fundamentów więc to dobry moment na decyzję :)
Czym najlepiej izolować fundamenty w domu?
Podoba mi się to, że pojawia się wiele opcji, dzięki.
Dzięki za temacik, sam się zastanawiam nad tym rozwiązaniem.
Testowałem maty bentonitowe wokół płyty fundamentowej i działa to bonusowo, ale sama mata raczej nie wystarczy bez styropianu.
Fajny wątek, chętnie poczytam więcej.
Wydaje mi się, że folia kubełkowa to dobre rozwiązanie, ale nie mam pewności co do izolacji termicznej.
Nie jestem pewien, ale czy styrodur to nie to samo co XPS?
U mnie fachowiec najpierw dał masę cementowo-bitumiczną, potem XPS 12 cm i tynk. Po 6 latach jest super.
Jeśli zależy Ci na izolacji i szczelności to polecam XPS o grubości min. 10 cm, a do tego folię kubełkową. XPS ma lepszą wytrzymałość na obciążenia w ziemi niż EPS, no i minimalną absorpcję wody. Pamiętaj też o drenażu wokół fundamentów.
Pianka poliuretanowa natryskowa tworzy bezspoinową warstwę, dzięki czemu praktycznie nie ma miejsc, gdzie mogłaby przedostać się woda. Koszt jest wyższy niż przy styropianie, ale sam montaż jest szybki, a efekt szczelny.
Zrób pianką natryskową, zajebioza już po jednym dniu gotowe.
Styropian i papa, proste i tanie, u mnie działa okej.
U mnie wykonawca wykorzystał styropian ekstrudowany (XPS) i od góry zaaplikował masę bitumiczną. Zrobiłem też odkraplający drenaż z rur drenarskich otoczonych geowłókniną. Sprawdza się już trzeci rok, zero problemów z wilgocią.
Robiłem izolację 5 lat temu pianką PUR i dopiero po zimie okazało się, że miejscami odmarzało. Teraz dodałbym folię kubełkową dla pewności.
też mam ten problem, dajcie znać co wybierać.
Ja brałem XPS i jest git, nic się nie dzieje od 4 lat :)
Jeżeli grunt jest gliniasty i zatrzymuje wodę, to zamiast granulatu perlitu lepiej użyć żwirku lub keramzytu. One poprawiają drenaż i nie dopuszczają do zastojów wilgoci przy ścianach fundamentowych.
Warto też rozważyć maty bentonitowe, które po kontakcie z wilgocią pęcznieją i uszczelniają spoiny. To dobre uzupełnienie do styropianu, szczególnie w miejscach newralgicznych.
Chyba robiłem kiedyś coś podobnego, ale mogę się mylić. U mnie była wylewka z keramzytu...