Od kilku tygodni mam krety w swoim ogrodzie i zastanawiam się nad montażem siatki. Czy ktoś z was kładł ocynkowaną czy może PCV? Jakie oczka i jaki drut będzie ok i na jaką głębokość to wkopać? Robię trawnik i nie chciałbym kolejnych nierówności od tych kopców. Może macie jakąś sprawdzoną siatkę która nie rdzewieje po zimie i jest prosta montażu :)
Jaką siatkę na krety wybrać do ogrodu?
Upewnij się, że siatka jest mocno naciągnięta przed zasypaniem ziemią. Słabe naprężenie powoduje, że zwierzęta robią mostki i kopią dalej. Przy dużych powierzchniach lepiej położyć siatkę na dwa etapy.
na glebokosc 50cm i spokój
PCV się u mnie nie sprawdziło, bym szedł w metal.
W ubiegłym sezonie kładłem siatkę 30×30 z ocynkiem, wytrzymała mrozy i wilgoć. Polecam też dodanie obrzeża z płyty chodnikowej wzdłuż boku.
Jeśli chcesz czegoś lżejszego, to istnieją też geomembrany polipropylenowe. Mają mniejsze oczka, są elastyczne i łatwiej je ciąć na wymiar, ale żywotność jest trochę niższa niż stali. Z mojego doświadczenia 5 lat to maks co wytrzymają, potem zaczynają się dziury.
Ja wziąłem ocynk i jest spokój już 3 sezony.
Ja rok temu zamontowałem siatkę ze stali nierdzewnej, kosztowało trochę ale od tamtej pory zero kopców. Minus taki, że ciężka w montażu.
Podbijam, bo mam to samo w ogrodzie.
U mnie wystarczyła siatka leśna 30×30, krecie tunele zniknęły.
wydaje mi się, że 30×30 to ok, ale nie mam pewności
Sam kiedyś użyłem plastikowej siatki ogrodzeniowej 50×50 mm i drut 2 mm, ale niestety krety szybko przebiły się przez większe otwory. Lepiej zainwestować w droższy spawany drut, który nie ma żadnych luzów.
chyba najlepsza jest siatka ocynkowana, ale nie znam się za bardzo
U mnie podobny problem, ale nie wiem co wybrać.
Mi pomogła geowłóknina podłożona na 10 cm piasku, a na to siatka. Kret już nie wychodził i rabaty są w porządku.
moim zdaniem wystarczy jakaś plastikowa, ale mogę się mylić
Warto zwrócić uwagę na rozstaw oczek – poniżej 30 mm kret nie powinien przejść. Standardowe siatki balkonowe z oczkami 40×40 mogą się okazać za duże. Bierz model z oznaczeniem przeznaczonym pod gryzonie.
Najbardziej polecam ocynkowaną siatkę stalową o oczkach 25×25 mm i grubości drutu około 1,2 mm. Wkopuj ją na głębokość min. 40–50 cm pod powierzchnię trawnika, robiąc przy okazji podsypkę z piasku, żeby pod nią nie tworzyły się pęknięcia. Ważne, żeby siatka miała powłokę antykorozyjną, bo wilgoć i mrozy szybko zniszczą tanie modele. U mnie takie rozwiązanie powstrzymało krety na kilka sezonów.
Jeśli zakładasz siatkę na rabaty warzywne, warto wzdłuż krawędzi dodać cegły lub obrzeża, bo kret czasem podkopuje się od boków. Montaż na równym podłożu to podstawa.
Też się zastanawiam, czekam na rady.