Gdzie najłatwiej dostać kredyt hipoteczny?

Przez Ben · 04.07.2026, 07:30 · Biznes, finanse i prawo · 8 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 04.07.2026, 07:30
Zastanawiam się nad wzięciem kredytu hipotecznego, ale nie wiem gdzie mają najprostsze procedury. Słyszałem, że różne banki potrafią drastycznie różnić się wymaganym wkładem własnym i dokumentacją. Macie jakieś doświadczenia? Które banki wymagają najmniej papierów i najszybciej wydają decyzję? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Napisano 05.07.2026, 22:05
Ja robiłem w mBanku i poszło bez dramatu, decyzja w 10dni.
Napisano 07.07.2026, 22:30
Generalnie najwięcej zależy od zdolności kredytowej i wkładu własnego. Jeśli masz 20% wkładu, to w większości dużych banków (PKO BP, Pekao, ING) proces jest dość szybki – decyzję możesz dostać nawet w tydzień. Mniej formalności mają mniejsze banki spółdzielcze, ale tam marża często wyższa. Pozwoli Ci też uproszczona oferta, tzn. bez konieczności dostarczania historii konta za kilka miesięcy.
Napisano 12.07.2026, 18:20
Wydaje mi się, że PKO BP trochę odpuściło z wymaganiami wkładu własnego, ale nie jestem pewien jak teraz to wygląda
Napisano 15.07.2026, 09:40
U mnie Santander zweryfikował papiery w 5 dni, ale musiałem mieć potwierdzone dochody z umowy o pracę. Trochę papierologii, ale nie było tragedii, później umowę podpisywałem w oddziale.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie