Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś urządzenia do kuchni – robot planetarny czy Thermomix. Mam mało miejsca i nie wiem, czy warto inwestować w droższego Thermomixa, czy wystarczy zwykły robot do ciast i ubijania. Ktoś ma jakieś porównania? Jak z czyszczeniem, prostotą obsługi i miejsca jakie zajmują? Będę wdzięczna/wy za opinie 😊
Robot planetarny czy Thermomix – co lepiej sprawdzi się w kuchni?
Ja mam KitchenAid Artisan i używam też Thermomix TM6. Z planetarnym robię ciasto idealnie, ale Thermo jest lepszy do szybkich dań jednogarnkowych.
Nie wiem, nie testowałem Thermo, ale koleżanka mówiła, że jest spoko.
Też szukam opinii na ten temat.
Jeśli zależy Ci na wielofunkcyjności i integracji gotowania z miksowaniem to Thermomix jest super – ma wbudowany moduł grzewczy i wagę. Robot planetarny sprawdzi się głównie do miksowania ciast i wyrabiania mas, ale nie ugotuje zupy czy sosu. Zastanów się jak bardzo potrzebujesz dodatkowych funkcji, bo ceny Thermomixa to już spory wydatek.
Podbijam, bo też mam dylemat.
Robot planetarny ma zwykle większą moc silnika i lepiej radzi sobie z ciężkimi ciastami, choć Thermomix nadrabia wszechstronnością. Thermo jest droższy, ale oszczędzasz czas – wstawiasz składniki i gotujesz. Jeśli planujesz piec sporo chleba czy ciast, to raczej postaw na planetarny.
Robot planetarny to mega moc i taniej niż Thermo.
Thermo uber, ale lepiej odłożyć kasę ;)
Od 2 lat korzystam z Thermomix TM5, gotuję zupy, robię ciasta, kremy – wszystko jest super. Mimo ceny zwrócił mi się czasem oszczędzony w kuchni.
Oba sprzęty zajmują sporo miejsca, ale Thermomix ma kompaktową budowę i mniej dodatkowych misek. Wadą robota planetarnego jest to, że potrzebujesz kilka akcesoriów – hak do ciasta, mieszadło, ubijaczka. Thermomix kosztuje zwykle ponad 4 tysiące zł, a roboty planetarne można znaleźć już za około 1 tysiąc.
Planetarny ogarniesz za grosze i do ciast idealny.
Z czyszczeniem lepiej jest w Thermomixie – wystarczy napełnić naczynie wodą z płynem i ustawić tryb samooczyszczania. W robocie planetarnym każdą część trzeba myć osobno. Sprawdź też długość gwarancji i dostępność serwisu, bo Thermo bywa dłużej w naprawie niż prosty robot planetarny.
Temat nadal na tapecie u mnie.
Może lepiej kupić używany Thermomix? Tylko nie mam pewności czy to dobry pomysł.
Kupiliśmy w zeszłym roku robota planetarnego Kenwood, fakt: mocna maszyna, ale brak funkcji gotowania. Teraz myślimy nad Thermomixem albo porządnym blenderem.
U mnie podobnie, czekam na więcej info.
Ja bym brał Thermomix, bo jednak więcej funkcji.
Chyba robot planetarny lepiej wyrabia ciężkie ciasta, mogę się mylić.
Testowałam oba sprzęty u znajomej – Thermomix spoko, ale robot planetarny lepiej ubija białka. Zależy, co głównie chcesz robić.