Zastanawiam się nad obrożą przeciw kleszczom dla mojego psa. Widziałem te różne marki typu Scalibor, Foresto, ale ceny mocno różne. Ktoś coś używał dłużej i może się wypowiedzieć? Martwię się, żeby to było bezpieczne i skuteczne. No i też nie chcę wydawać fortuny. Jakie są wasze doświadczenia? :)
Jaką obrożę na kleszcze wybrać dla mojego psa?
chyba słyszałem że Scalibor może podrażniać, ale nie jestem pewny
też się zastanawiam nad obrożą, temat na czasie
Może warto najpierw skonsultować z weterynarzem, on powie co najlepsze
Istnieją też pianki i krople nakładane na kark, ale obroża ma tę przewagę że działa dłużej i nie wymaga comiesięcznej aplikacji. Sprawdź skład i dopasuj do wagi psa, bo odpowiednie dawkowanie jest kluczowe.
podbijam temat, też czekam na odpowiedzi
U mnie Foresto całkiem spoko, zero kleszczy.
Ja kupiłem Scalibor i faktycznie przez pół roku nic mi nie siedziało na psie. Tylko na początku trochę się podsypywał pyłem, ale po tygodniu problem znikł. Polecam jeśli nie chcesz co miesiąc myśleć o kolejnej dawce.
Mi szczurku, bo mam dużego kundelka, najlepiej sprawdził się produkt VetExpert. Droższe to to nie jest, a już drugi rok jest spokój z kleszczami.
Każdy pies jest inny, więc trzeba obserwować i dopasować preparat do skóry i sierści.
Foresto działa nawet do 8 miesięcy i chroni psy przed kleszczami i pchłami. Scalibor z kolei zawiera deltametrynę, działa ok. 6 miesięcy, ale bywa taniej. Ważne żeby obroża była dobrze dopasowana, nie za luźna. Przy zmianie warto odczekać kilka dni i obserwować skórę pupila.
ja bym brała Foresto i koniec