Słyszałem, że olej lniany ma mega korzyści, ale nie wiem jak go dodawać do posiłków i ile dziennie. Czy dorzucać go na zimno do sałatek, czy można smażyć? I czy są jakieś ważne zasady, żeby nie stracił swoich właściwości? Próbowałem już łyżkę rano, ale smak mnie nie przekonał. Macie jakieś sprawdzone sposoby albo porady? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki :)
Jak stosujecie olej lniany, żeby to miało sens?
nie wiem czy to prawda, ale słyszałem że trzeba trzymać w lodówce
Próbowałem różnych sposobów i najbardziej lubię dodawać olej lniany do sałatek z brokułów i pomidorów, smak w porządku, a działanie ok.
u mnie podobna zagwozdka
chyba lepiej brać łyżeczkę, nie łyżkę
w sumie fajna rzecz, ale nie wiem jak to brać
podbijam temat, bo ciekawy jestem
Mnie początkowo mdliło, więc mieszałem olej z miodem – działało, choć nie jest to opcja dla każdego.
Jeżeli łapiesz filiżankę herbaty, dodaj łyżkę oleju lnianego do letniej cieczy, zamieszaj i wypij. Ja tak robiłem przez miesiąc i czułem różnicę w cerze. Można też kupić kapsułki, ale to już nie to samo, bo to często ogrzane.
nie jestem pewien, ale może na czczo smakuje lepiej?
Olej lniany najlepiej dodawać na zimno, do sałatek, jogurtu czy twarożku. Nie wolno go smażyć, bo traci większość kwasów omega-3. Standardowo 1 łyżka dziennie rano lub wieczorem. Trzymaj go w ciemnej, chłodnej butelce, bo łatwo jełczeje. Ja zawsze kupuję w sklepie ze zdrową żywnością tłoczony na zimno.
u mnie sprawdza się dodatek do twarożku
ciekawi mnie czy można przesadzić z ilością
wydaje mi się, że nie nadaje się do gotowania
Jak używam oleju lnianego: zawsze dodaję go dopiero po zdjęciu potrawy z ognia, np. do zupy kremu. Dzięki temu nie traci swoich wartości odżywczych. Dawka 10-15 ml dziennie. Unikaj wystawiania na wysokie temperatury i światło. W razie wątpliwości sprawdzaj datę przydatności.
Moja żona robi pesto z olejem lnianym zamiast oliwy i smakuje całkiem spoko.
1 łyżeczka rano i po problemie
Z mojego doświadczenia: olej lniany sprawdza się jako dodatek do koktajli owocowych i warzywnych. Wystarczy jedna łyżeczka na porcję. Najlepiej żeby napój był lekko schłodzony. Pamiętaj, żeby przechowywać go w lodówce po otwarciu i zużyć w ciągu miesiąca. Smak jest dość specyficzny, ale da się przyzwyczaić.
ja biorę rano łyżkę i tyle
też ostatnio rozkminiam olej lniany