Potrzebuję nowej karty graficznej głównie do grania w 1080p. Budżet mam mniej więcej 1500–2000 zł. Słyszałem, że GPU jak RTX 3060 czy RX 6600 XT dają radę, ale nie wiem czy warto dopłacać do droższych modeli. Mój zasilacz to Corsair 450 W i nie mam pojęcia, czy mu to nie zaszkodzi. Macie jakieś propozycje albo własne doświadczenia z tymi kartami?
Jaką kartę graficzną wybrać do grania w 1080p?
U mnie podobny dylemat.
Sterowniki Nvidii są zazwyczaj bardziej dopracowane, zwłaszcza jeśli korzystasz z DLSS czy chcesz streamować. AMD ma swoje zalety, ale czasami zdarzają się wpadki po aktualizacjach.
Z mojego doświadczenia ważne jest też dobranie porządnego zasilacza. 450 W wystarczy dla 3060, ale postaraj się o certyfikat 80+ Bronze lub wyżej, żeby mieć pewność stabilnej pracy.
Chyba warto poczekać na nowe serie, ale może to potrwać.
Miałem 550 W zasilacz i po przesiadce na 6600 XT zauważyłem skoki poboru mocy, więc zmieniłem zasilacz.
Wydaje mi się, że 8 GB VRAM to minimum, ale nie jestem pewny.
Dobrze by było poczytać testy z zagranicznych serwisów przed zakupem.
Może ktoś tu jest bardziej obcykany tylko w Nvidii.
Jeśli szukasz czegoś do 2000 zł, to RTX 3060 12 GB wypada całkiem solidnie. Ma dobry margin do grania na ultra w 1080p i dodatkowo DLSS, co może podbić fps w bardziej wymagających tytułach.
Kupiłem RX 5600 XT za 1400 zł i działa super w 1080p na ultra.
Podbijam temat, czekam na porady.
Zamówiłem używaną 1070 Ti i trafiłem na wadliwą sztukę, od tamtej pory wolę nowe karty.
Ja brałem RX 6600 XT i jest elegancko.
Przesiadłem się z GTX 1060 na 3060 i różnica jest kolosalna, zwłaszcza w ray tracingu.
Nie wiem czy AMD lepiej się opłaca niż Nvidia, słyszałem różne opinie.
3060 Ti za każdą cenę, warto dozbierać trochę kasy.
RX 6600 XT ma trochę mniej VRAM niż 3060, ale w czystym rasteryzacji często przebija Nvidię i kosztuje zwykle mniej. Jeśli nie zależy ci na ray tracingu, warto rozważyć AMD.
Weź 3060, spoko karta za te pieniądze.
Ciekawe co tu wypiszą bardziej obeznani.