Jak i kiedy najlepiej zaszczepić dziecko?

Przez Tomek mk3 · 05.07.2026, 14:30 · Lifestyle, sport, turystyka · 9 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 05.07.2026, 14:30
Planuję szczepienia mojego malucha i totalnie się gubię w tych terminach. Zależy mi na tym, żeby zrobić wszystko zgodnie z kalendarzem, ale czy warto poczekać dłużej z niektórymi szczepionkami? Słyszałam różne opinie o zastrzykach 6w1 i o możliwych reakcjach poszczepiennych. Macie może doświadczenie z późniejszym szczepieniem lub odroczeniem któregoś preparatu? Z góry dzięki za wszelkie rady 😉
Napisano 07.07.2026, 20:25
Wydaje mi się, że można opóźnić szczepienie o kilka tygodni, ale nie jestem pewna
Napisano 08.07.2026, 23:25
nie wiem czy was to pocieszy, ale słyszałam, że czasami lepiej szczepić równocześnie kilka szczepionek
Napisano 10.07.2026, 18:30
My odroczyliśmy szczepionkę na pneumokoki, bo byliśmy akurat na wyjeździe. Pediatra zgodził się na zmianę terminu i wszystko w porządku.
Napisano 14.07.2026, 06:45
Moim zdaniem warto porozmawiać z pediatrą i ewentualnie ustalić indywidualny plan szczepień :)
Napisano 16.07.2026, 12:00
U mnie córka miała odroczone jednej dawki 6w1 o miesiąc ze względu na lekką infekcję. W efekcie wszystko poszło dobrze i nie było komplikacji.
Napisano 17.07.2026, 21:05
Generalnie najlepiej trzymać się kalendarza szczepień zalecanego przez pediatrę. To on oceni stan zdrowia malucha i doradzi, czy można ewentualnie przesunąć jakąś dawkę. Przy infekcji czy gorączce warto odroczyć pojedyncze szczepienie, nie cały pakiet. Jeśli masz wątpliwości, umów się na dodatkową wizytę u lekarza.
Napisano 18.07.2026, 13:30
Jeśli chodzi o reakcje poszczepienne, to zwykle największy kłopot to gorączka i marudzenie przez dzień czy dwa. Warto mieć pod ręką lek przeciwgorączkowy i obserwować malucha. O odroczeniu szczepienia decyduje lekarz, np. przy chorobie przewlekłej lub wysokiej gorączce.
Napisano 21.07.2026, 07:30
Podbijam, bo sama nie wiem co zrobić i chyba pójdę na konsultację
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie