Szukam monitora do gier, gram głównie FPS i RPG. Zależy mi na płynności, sporo się mówi o 144 Hz. Zastanawiam się czy brać 1080p 144 Hz czy od razu pójść w 1440p. Budżet mam około 1200 zł, ale mogę dołożyć trochę. Macie jakieś propozycje?
Jaki monitor wybrać do gier?
Jeśli zależy Ci na płynności, to koniecznie szukaj modeli z odświeżaniem min. 144 Hz i czasem reakcji 1 ms. IPS jest fajny pod względem kolorów i kątów widzenia, ale można sprawdzić też VA z lepszym kontrastem. Do tego zwróć uwagę na wsparcie FreeSync albo G-Sync, zależnie od Twojej karty graficznej.
U mnie sprawdził się monitor AOC 24G2 – full HD, 144 Hz, input lag naprawdę niski, kolory całkiem przyzwoite.
Ja brałem 144Hz IPS i jest świetnie, warto do tego dodać FreeSync.
Może opłaca się poczekać na promocje, bo czasem ceny drastycznie spadają.
Próbowałem grać na 4K 60 Hz, ale fps spadały do 40-50, więc wróciłem do 1440p 144 Hz i różnica była kolosalna.
Zwróć też uwagę na złącza – HDMI 2.0 lub wyższe albo DisplayPort 1.4, szczególnie jeśli planujesz grać powyżej 60 Hz.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale TN mają mniejszy input lag od IPS?
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.