Zastanawiam się nad administracją na uczelni bo podobno daje spore możliwości zawodowe. Słyszałem że to trochę teoria i papierologia, nie wiem czy nie będzie nudno. Chciałbym potem znaleźć pracę w urzędzie albo firmie, ale czy naprawdę jest popyt na adminów? Macie jakieś doświadczenia z tymi studiami? Będę wdzięczny za opinie 🙂
Czy warto wybrać administrację na studiach?
Ja kończyłem administrację i generalnie program jest mieszanka prawa administracyjnego, zarządzania i trochę ekonomii. W praktyce sporo papierkowej roboty ale też ciekawe przedmioty jak finanse publiczne. Znalazłem pracę w urzędzie miejskim po pół roku od dyplomu. Minusem jest duża konkurencja i niskie płace na start, ale można potem zmieniać branże. Ogólnie uważam, że warto jeśli lubisz ten typ pracy.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale słyszałem, że na administracji jest dużo wykładów i mało praktyki, więc może być ciężko bez praktyk. Chyba warto zrobić sobie jakieś staże w trakcie studiów.