mam 5 miesiecznego labradora i kompletnie nie orientuje sie w karmach. w sklepach tyle roznych marek ze glowa boli. zastanawiam sie czy dac mu tylko sucha czy moze mieszac z mokra. slyszalam tez o barfie ale nie wiem czy to nie za duzo zachodu. zalezy mi zeby byl zdrowy i mial ladna siersc. pomoze ktos z doswiadczeniem? :)
Czym karmić labradora, żeby był zdrowy i silny?
Jakiekolwiek nowe pomysły też czekam z ciekawością.
Wydaje mi się, że mokra karma może być lepsza, bo ma więcej wilgoci.
Podbijam temat, bo czekam na rady.
Próbowałem gotować sam kurczaka, ale nie zbilansowałem wapnia i wet mi to wypominał, lepiej kupić gotową mieszankę.
Nie wiem czy warto od razu przechodzić na BARF, słyszałem różne opinie.
Fajny wątek, bo sam chcę zmienić karmę u mojego psiaka.
U mnie sprawdziła się karma Orijen Puppy. Ma ponad 38% białka i zero zbędnych wypełniaczy. Przeszedłem na nią jak labek skończył 4 miesiące i był dużo mniej problemów z brzuchem. Teraz do suchej dodaję trochę mokrej dla smaku.
Ja trzymałem się karmy z dobrym składem (mięso, trochę ryżu, bez zbędnych dodatków). Mój wet polecił mi Brit Care Puppy Active, choć nie jest tania, to labek ładnie się rozwijał, sierść błyszcząca. Dawałem 3× dziennie po ~120 g i było OK. Dodatkowo czasem dorzucałem startą marchewkę na przekąskę.
Animonda też całkiem ok, chociaż cena trochę wyższa.
Chyba labradory lubią kurczaka, ale nie jestem pewien.
Mój lab miał ciągle luźne kupy, dopiero po zmianie na karmę super premium problem zniknął.
Cieszę się, że ktoś poruszył temat żywienia labradora.
Też się nad tym zastanawiam.