Zastanawiam się czym najlepiej karmić mojego psa. Mam roczny mix owczarka i czasem ciężko mi dobrać coś co mu nie zaszkodzi i będzie mu smakowało. W sklepach tyle karm, mokra, sucha, BARF, weterynarze polecają różne rzeczy. Czy lepiej stawiać na specjalistyczną karmę premium czy może domowe jedzenie? Może ktoś miał podobny problem i znalazł złoty środek? Pies miał też problemy z alergią, więc muszę uważać na składniki. Dzięki za każdą sugestię :)
Czym karmić psa, żeby uniknąć alergii i problemów żołądkowych?
Też się zastanawiam nad karmą barf, chyba w końcu spróbuję.
Fajna dyskusja, poczekam na więcej propozycji zanim wybiorę coś dla mojego psa.
Ja daję mix mokrej Łasucha i Orijena, super combo.
Hm, jakoś sam nie wiem co wybrać.
Moja labradorka jadła PURINA PRO PLAN Sensitive i było spoko, ale później przeszła na karmę jagnięcino-ryżową i różnica była minimalna.
U mnie sprawdza się Acana Classics Light & Fit, zero problemów żołądkowych.
Najlepiej zacząć od karmy z dobrym składem, takiej z wysoką zawartością mięsa (minimum 70%) i bez zbędnych wypełniaczy. Zwróć uwagę na probiotyki i prebiotyki, bo wspierają trawienie. Osobiście wybieram karmy hipoalergiczne na bazie jagnięciny lub kaczki, bo mój pies miał uczulenie na kurczaka. Warto też konsultować wybór z weterynarzem i robić testy na alergie.
Jeśli myślisz o BARF, pamiętaj o właściwych proporcjach mięsa, kości i warzyw. Za dużo kości może przeciążać układ pokarmowy, a brak warzyw witaminy.
Podbijam temat, bo też mam psiaka alergika i kompletnie nie wiem co brać.
Przerzuciłem się całkowicie na karmę hipoalergiczną Now! i od razu problemów mniej, choć cena trochę wyższa.
Wydaje mi się, że sucha karma plus trochę domówek to optymalne połączenie, ale nie jestem pewien.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale podobno olej z łososia poprawia stan skóry i sierści.
Chyba kiedyś czytałem, że ryż lepiej omijać w karmie, ale mogę się mylić.
Moja suczka od małego dostaje bulion domowy z warzywami i dopiero dawno temu przeszedłem ją na mokrą karmę – efekt był super, sierść nabrała blasku.
Z mojego doświadczenia ważne jest też dawkowanie – lepiej kilka mniejszych porcji niż jedna wielka, wtedy żołądek nie przeciążony.