Będziemy wkrótce dużo jeździć autem i szukam czegoś w grupie 9-36 kg. Moje dziecko ma już 3 lata i waży ok 14 kg. Nie chcę dwóch fotelików więc zależy mi na jasnych opiniach od kogoś kto ma doświadczenie. Cena do 500-600 zł mile widziana. Czy ktoś używa może fotelika Cybex, Britax czy Recaro w tej cyfrze? Jak z wentylacją latem? dzięki za wszelkie rady :)
Jaki fotelik 9-36 kg warto kupić?
Cybex Pallas G i-Size używamy od pół roku – opcja z wewnętrzną 5-punktową uprzężą na początku, potem przekształca się w zwykły podwyższacz. Dziecko nie wychodzi z fotelika, a ochrona boczna jest spora. Warto polować na promocje.
Nubos R u nas dał radę, nie byłem zawiedziony.
Miałem Avionaut Pixel i fotelik mega lekki, ale tapicerka dość szybko złapała zabrudzenia – coś za coś.
Wydaje mi się, że trzeba brać coś z wysoką oceną w ADAC, ale mogę się mylić.
U nas sprawdza się Recaro Monza Nova, ma ISOFIX i dodatkowy Top Tether, dzięki czemu montaż jest stabilny. Tapicerka oddychająca, łatwo wyprać, a dziecko nie poci się tak bardzo. W testach ADAC też wypadł całkiem nieźle.
Mieliśmy też Joie Bold – dość tani, przyzwoite wyniki w testach zderzeniowych, a montaż 3-punktowym pasem jest intuicyjny. Minus to słabsza wentylacja w porównaniu do droższych modeli, ale i tak trzyma wagę dziecka do 36 kg.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Maxi Cosi Rodifix może być ok?
Ja bym brał Cybex Pallas M, cena/jakość super.
Też szukam czegoś z tej grupy, ale ciężko wybrać.
My mamy Chicco Oasys i narazie jest spoko.
U nas sprawdził się Kiddy Cruiserfix Pro, wentylacja na plus i tapicerka zmywalna, polecam.
Podbijam, czekam na opinie innych.
Ja mam Britax Römer Kid II i mogę polecić. Fotelik ma dobrze wyprofilowane oparcie, regulowany zagłówek i mocny system ochrony bocznej. Minusem jest ciężar, ale dla mnie to nie problem przy codziennych wypadach.
Zastanawiam się nad tym tematem, ale nie mam doświadczenia.
Chyba Attain od Chicco był kiedyś chwalony, ale nie jestem pewien.
Nasz wybór padł na Cybex Solution Z-fix, prosty montaż ISOFIX i dziecko zadowolone.