Przesiadka na Windows 10 – warto czy nie?

Przez drab · 07.07.2026, 12:20 · Technologia i elektronika · 4 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 12:20
Zastanawiam się nad instalacją Windowsa 10 na swoim laptopie (Asus z i5, 8GB RAM). Teraz mam 7-kę i ogólnie działa, ale niektóre nowe programy wymagają 10. Słyszałem różne opinie, że potrafi przycinać i spowalniać sprzęt. Czy ktoś z was przerzucił się już na Win10 i może powiedzieć jak to wygląda w praktyce? Czy instalować prosto z poziomu Windows Update czy lepiej zrobić czystą instalkę? No i czy są jakieś ukryte wady, o których warto wiedzieć? Dzięki za każdą radę :)
Napisano 09.07.2026, 07:35
Dodatkowo warto sprawdzić UEFI i wyłączyć niepotrzebne funkcje jak Fast Boot, bo czasami to koliduje z bootloaderem. Jeśli planujesz Dual-boot z Linuxem, Windows 10 potrafi czasem nadpisać MBR, więc miej pod ręką narzędzie do naprawy rozruchu.
Napisano 13.07.2026, 10:20
Przerzuciłem się z Win7 na Win10 kilka miesięcy temu. Na początku miałem problem z grafiką – sterowniki od Nvidii nie chciały działać, ale po reinstallu wszystko gra. System faktycznie szybciej wstaje.
Napisano 16.07.2026, 14:40
Chyba słyszałem, że Win10 lepiej zarządza pamięcią, ale nie jestem pewien czy to się przekłada na realne fpsy w grach.
Napisano 17.07.2026, 06:10
Windows 10 to na pewno bardziej aktualny system pod względem bezpieczeństwa i wsparcia. Jeśli masz legalny klucz od Win7 lub 8, upgrade jest darmowy, ale faktycznie polecam zrobić czystą instalację z pendrive'a. Po aktualizacji często zostają stare sterowniki i śmieci, przez co system potem laguje. Sprawdź też na stronie producenta laptopa dostępność najnowszych sterowników do chipu graficznego i sieciówki.
Napisano 17.07.2026, 06:55
Bierz jak masz legalnego klucza, nie ma co się zastanawiać.
Napisano 17.07.2026, 09:35
Ja mam Win10 od roku i śmiga bez zarzutu :)
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie