Romet czy Kross – co wybrać na start roweru?

Przez chorowitek · 07.07.2026, 17:20 · Motoryzacja · 30 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 17:20
Planowałem kupić rower do dojazdów do pracy i na weekendy, mam budżet około 2000 zł i zastanawiam się między Rometem a Krossem. Słyszałem różne opinie o jakości ram, osprzęcie i serwisie, ale nie wiem, na co zwrócić największą uwagę. Która marka będzie trwalsza, a która lepiej sprawdzi się w mieście? Może ktoś miał doświadczenia i porówna oba modele? Z góry dzięki za wszelkie uwagi!
Napisano 17.07.2026, 20:00
Podbijam, bo też szukam roweru i kompletnie nie wiem co wybrać 😊
Napisano 18.07.2026, 11:35
Ja bym brał Krossa, sprawdza się od lat 🙂
Napisano 22.07.2026, 15:50
Jeździłem Rometem Mustang 2.0 przez pół roku, potem przesiadłem się na Kross Trans 1.0. Romet ma lekko agresywniejszą geometrię i niższą wagę, ale osprzęt (przerzutki, hamulce) był słabszy niż w Krossie. Natomiast Kross sprawuje się solidniej, ma lepszy suport i częściej trafiają się promocje serwisowe w sklepach. Jakbyś jeździł głównie po mieście i szukał trwałości, brałbym Krossa.
Napisano 25.07.2026, 22:05
Wydaje mi się, że Romet ma gorzej dobrany osprzęt, ale nie jestem specjalistą, więc możliwe, że źle kojarzę
Napisano 27.07.2026, 11:30
Miałem kiedyś Rometa Albeę i ogólnie było ok, ale łańcuch ciągle mi spadał z przerzutek. Przesiadłem się na Krossa i wreszcie luz, zero problemów z prowadzeniem. Serwis u lokalnego mechanika też przyjemniejszy.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie