Ostatnio coraz więcej firm oferuje pracę zdalna i zastanawiam się, czy warto to rozważyć. Jak to wygląda u was w praktyce? Czy ta forma pomaga zachować równowagę między życiem prywatnym i zawodowym czy raczej negatywnie wpływa na motywację? Macie jakieś doświadczenia, dobre i złe strony takiego trybu pracy? Planuję zmianę, więc każda opinia się nada 😊
Czy warto przejść na pracę zdalną?
Też się ostatnio nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
Pracując zdalnie warto przede wszystkim zadbać o jasno wyznaczone godziny pracy i przerwy. Dobrze jest mieć oddzielne biurko czy chociaż wydzielony kąt, żeby oddzielić życie prywatne od zawodowego. Osobiście korzystam z aplikacji do timera Pomodoro, dzięki czemu łatwiej mi się skoncentrować. Minusem może być brak bezpośredniego kontaktu z zespołem, więc warto regularnie organizować video spotkania i dbać o komunikację.
Ja od pół roku pracuję z domu i spoko, zero dojazdów, ale trzeba się pilnować z rozplanowaniem dnia.
Przerzuciłem się na zdalną 2 lata temu i na początku było super, brak korków, elastyczny grafik. Ale z czasem zaczęło mi brakować interakcji. Teraz staram się 2x w tygodniu iść do co-workingu, wtedy jest najlepiej.