Piszę bo mam 4-miesięczną suczkę rasy beagle i kompletnie nie wiem jaka karma będzie dla niej najlepsza. Zastanawiam się między suchą a mokrą, bo słyszałem, że suche zęby czyszczą, ale mokre są smaczniejsze. Ważne też, żeby nie była za tłusta i miała dobre źródło białka. Może macie doświadczenie z jakąś konkretną marką? Czy lepiej wybrać hypoalergiczną czy standardową dla szczeniąt? No i jak to jest z cenami, nie chcę przesadzić z wydatkami :) Dzięki za pomoc!
Jaką karmę wybrać dla mojego szczeniaka?
U mnie labrador 5-miesięczny wcina Eukanuba Puppy, sierść ma piękną, a brzuch zero problemów.
Ja bym spróbował Acana Puppy, moja sunia wcina bez marudzenia.
Generalnie warto wybierać karmę oznaczoną jako "puppy", dostosowaną do wagi i rasy. Szukaj takiej, która ma co najmniej 25–30% białka i źródła mięsa jako pierwszy składnik. Mieszanie suchej z mokrą często poprawia apetyt i nawilża pokarm, ale pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością wody. Z markowych opcji dobrze wypadają Purina Pro Plan Puppy Small Breed albo Royal Canin Puppy, ale są droższe.
Wydaje mi się, że karma grain free może być lepsza, ale nie jestem pewien czy to nie przesada.