Jaką karmę wybrać dla mojego szczeniaka?

Przez philip8 · 08.07.2026, 07:00 · Zwierzęta · 6 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 08.07.2026, 07:00
Piszę bo mam 4-miesięczną suczkę rasy beagle i kompletnie nie wiem jaka karma będzie dla niej najlepsza. Zastanawiam się między suchą a mokrą, bo słyszałem, że suche zęby czyszczą, ale mokre są smaczniejsze. Ważne też, żeby nie była za tłusta i miała dobre źródło białka. Może macie doświadczenie z jakąś konkretną marką? Czy lepiej wybrać hypoalergiczną czy standardową dla szczeniąt? No i jak to jest z cenami, nie chcę przesadzić z wydatkami :) Dzięki za pomoc!
Napisano 09.07.2026, 06:10
U mnie labrador 5-miesięczny wcina Eukanuba Puppy, sierść ma piękną, a brzuch zero problemów.
Napisano 12.07.2026, 13:05
Ja bym spróbował Acana Puppy, moja sunia wcina bez marudzenia.
Napisano 18.07.2026, 23:45
Generalnie warto wybierać karmę oznaczoną jako "puppy", dostosowaną do wagi i rasy. Szukaj takiej, która ma co najmniej 25–30% białka i źródła mięsa jako pierwszy składnik. Mieszanie suchej z mokrą często poprawia apetyt i nawilża pokarm, ale pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością wody. Z markowych opcji dobrze wypadają Purina Pro Plan Puppy Small Breed albo Royal Canin Puppy, ale są droższe.
Napisano 19.07.2026, 20:55
Wydaje mi się, że karma grain free może być lepsza, ale nie jestem pewien czy to nie przesada.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie