Potrzebuję nowego telewizora ok 65 cali, mam budżet koło 3500-4000 zł. Głównie Netflix, czasem gram na konsoli i trochę YouTube. Nie wiem czy brać OLED czy QLED, bo słyszałem różne opinie o wypalaniu i o jasności. Czy ktoś ogarniał tv LG, Samsung, może Sony? Ważne żeby input lag był niski i HDR wyglądał dobrze. Będę wdzięczny za jakieś rady albo propozycje modeli :)
Który 65-calowy telewizor wybrać?
Wydaje mi się, że OLEDy wypadają lepiej w ciemnym pomieszczeniu, ale głowy nie dam.
Podbijam, bo sam szukam czegoś podobnego.
Miałem Sony XH9505 i kolory były niesamowite, ale w mocnym słońcu nie radził sobie najlepiej. Teraz przesiadłem się na LG i różnica spora.
Też się nad tym drapię, bo chcę duży ekran.
Ja brałem LG C1 i jest mega ok.
Sony X90J ma dobry procesor obrazu i radzi sobie z upscalingiem, więc starsze filmy wyglądają przyzwoicie. Głośniki ukryte w podstawie nie są rewelacyjne, ale telewizor wspiera HDMI 2.1.
Weź OLED jeśli możesz, warto dopłacić.
Samsung QLED sprawdził mi sie fajnie.
Warto też pomyśleć o kalibracji matrycy, nawet podstawowej. Wiele modeli ma predefiniowane tryby obrazu, ale ręczne dostrojenie bieli i gamma dużo daje w kinie domowym.
Ja bym też zwrócił uwagę na obsługiwane standardy HDR, bo to duża różnica.
Philips z Ambilightem to fajna bajerka do salonu, model 65PUS8506 ma dobre odwzorowanie kolorów i płynne sceny sportowe. Tylko upewnij się, że masz odpowiednią przestrzeń na tyle.
Sony X90 bez problemu do filmów.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale QLED ma rzekomo dłuższą żywotność niż OLED.
Przy tej wielkości ekranu głośniki nie dają rady, warto sprawdzić jaka jest opcja audio wyjściowa.
Może lepszy będzie tryb gra bo podobno minimalizuje opóźnienia, ale nie testowałem tego sam.
U mnie w domu też jest problem z wyborem.
Chyba warto zwrócić uwagę na input lag, ale nie jestem pewien jakie wartości są ok.
Czekam co inni napiszą.