Zastanawiam się nad ubezpieczeniem domu bo słyszałem, że ceny potrafią się różnić nawet o kilkaset złotych w zależności od towarzystwa. Mam dom pod miastem, budynek z 2000 roku, jestem ciekaw, która firma naprawdę odpowie przy szkodzie. Czy lepiej iść do dużego ubezpieczyciela, czy może skorzystać z mniejszej agencji? Ktoś poleca swoją polisę? Najbardziej zależy mi na dobrym pakiecie za rozsądną cenę i szybkiej obsłudze w razie zalania czy wichury. Z góry dzięki za wszelkie opinie :)
Gdzie najlepiej ubezpieczyć dom?
Sprawdź też ubezpieczenia w bankach, czasem mają fajne promocje na domy.
Wydaje mi się, że jakieś pakiety bankowe wychodzą taniej, ale nie jestem pewien.
Zgłosiłem szkodę w Warta po wichurze i załatwili wszystko w kilka dni, choć kosztowo wyszło drożej niż zakładałem.
Polecam porównać oferty online, czasem jakaś mała firma jest tańsza.
Z doświadczenia mogę polecić porównywarki OC/AC, ale warto też sprawdzić kalkulator ubezpieczeń domu na stronach poszczególnych firm. Ja zawsze zwracam uwagę na sumę ubezpieczenia, wyłączenia odpowiedzialności i udział własny przy szkodzie – to potrafi znacząco obniżyć cenę, ale później może gryźć przy wypłacie odszkodowania.
Ja mam dom w PZU i jakąś szkodę zgłosiłem raz, ogarnięte szybko było.
Ja wykupiłem polisę w Generali, płacę ok. 500 zł rocznie i w razie zalania był szybki kontakt, bez zbędnego papierkowania.
Też się nad tym zastanawiam, temat trudny.
Może ubezpieczać u mniejszych agencji, ale nie jestem ekspertem w tym temacie.
U mnie oferta z pakietem OC+AC w Aviva się sprawdziła, choć to nie bezpośrednio dom towarzyszyła polisa.
Miałem w Allianz i spoko, ale cena wyższa o 15% niż gdzie indziej.
Miałem kiedyś problem z odbudową dachu, ale dzięki ERGO Hestii dostałem wypłatę bez zastrzeżeń, polecam.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba Link4 miało kiedyś promocję dla domów jednorodzinnych.
Podbijam, bo sam nie mam pojęcia gdzie iść.