Potrzebuję agregatu na budowę ale gubię się w tych mocach i typach silników. Chodzi o zasilanie wiertarki, młota i czasem oświetlenia placu. Zastanawiam się czy lepszy będzie spalinowy benzynowy czy diesel. Mam budżet koło 3-4k zł, mogę trochę dołożyć. Ktoś poleca jakieś modele albo marki? Co warto mieć na uwadze przy wyborze?
Jaki agregat na budowę wybrać?
Ważne też paliwo – diesel jest droższy na start, ale o połowę mniej spala niż benzyna przy tej samej mocy. I filtry tańsze.
U nas w firmie Volvo Penta sprawdza się świetnie, serwis w całym kraju, mało usterek.
Zależy też od tego ile godzin dziennie planujesz go odpalać, może warto rozważyć wynajem na krótszy czas.
Dzięki za temat, sam szukam info.
Na poprzedniej budowie korzystaliśmy z agregatu Yanmar 7 kVA – spalanie około 3 l/h i praktycznie bezawaryjny.
Chyba benzynowy jest tańszy w zakupie, ale nie jestem pewien.
Generalnie jak potrzebujesz zasilać wiertarkę i pilarkę to minimum 3 kW mocy ciągłej, diesel lepiej bo stabilne spalanie i niższe koszty eksploatacji. Szukaj czterosuwowego silnika z AVR do stabilizacji napięcia.
U mnie 5 kW ciągłej sprawdziło się bez problemu.
Weź coś z AVR i będzie spoko.
Też się zastanawiam nad benzyną czy dieslem.
Kiedyś miałem agregat Kipor 3 kW i po tygodniu padł regulator napięcia, teraz używam Fogo 5 kW i działa bezawaryjnie.
Podbijam, temat przydatny.
Ja brałbym diesla, mega oszczędny i mocny.
Zwróć uwagę na moc szczytową vs ciągłą oraz na chwilowy prąd rozruchowy. Fajnie jak agregat ma koła i składane uchwyty, bo na budowie się to przydaje do przemieszczania.
Jeśli hałas to problem, poszukaj wersji z obudową wyciszającą – zwykle 70–75 dB z 7 m. Przy dużym projekcie to spora ulga dla robotników.
Jeśli planujesz częste uruchamianie pod dużym obciążeniem, wybierz agregat z rozrusznikiem elektrycznym, ręczny start po kilku ciężkich próbach potrafi być męczący.
Nie znam się za dobrze, ale chyba ważniejsza jest moc ciągła niż szczytowa.
Wydaje mi się, że lepszy będzie agregat z AVR, ale mogę się mylić.